Rein Taagepera sai maailma suurima riigiteaduste preemia – Skytteanska preemia, millega kaasneb 500 000 Rootsi krooni ehk 800 000 Eesti krooni suurune auhinnaraha.

“Taagepera sai preemia valimiskorralduse funktsiooni uurimise eest, kuid samuti on ta olnud füüsik, presidendikandidaat ja parteijuht,” teatas Skytteanska preemiakomitee Uppsala Nya Tidningu vahendusel.

Uppsala ajakirjanik helistas värskele laureaadile nii ruttu, et too veel ei teadnudki, et on preemia saanud. “Ma ei reageeri nii ruttu ega ei saa kinnitada, et see on tõsi. Kuid kuna sa helistad, siis peab see paika pidama,” muheles Taagepera Californias telefonile vastates.


Suurim riigiteaduste autasu

“See tundub suur asi olevat. Ega ühtki teist õiget rahvusvahelist riigiteaduste auhinda ole. Meie valdkonnas on Skytteanska preemia tõesti Nobeli auhinna vaste,” leiab Taagepera preemiat kommenteerides.

Rein Taagepera sündis 1931. aastal Tartus. Ta lahkus Eestist 11-aastaselt, kasvas üles Marokos ning õppis füüsikat USA-s ja Kanadas. Lõpuks jäi ta siiski pidama riigiteaduste juurde. Taagepera on California ülikooli riigiteaduste emeriitprofessor.

1992. aastal kandideeris Rein Taagepera Eestis presidendiks ja kogus valimistel 23% hääli. 2003. aastal oli ta pool aastat äsja loodud Res Publica partei esimees.

Skytteanska preemia asutati 1995. aastal. See põhineb annetusel, mille Rootsi riigimees Johan Skytte tegi 1622. aastal Uppsala toonasele riigiteaduste teaduskonnale. “Skytteanska on maailma suurim riigiteaduste preemia ja see on juba mõne aastaga saanud Nobeli auhinnaga võrreldava maine,” selgitab Uppsala Nya Tidning.

Skytteanska auhind antakse üle 27. septembril.