„Kaebuse taga on kindlasti mitmeid põhjuseid, aga usun, et hierarhiliselt kõige kõrgemal on solvumine valitsuse peale. Ma arvan, et valitsusest koondamise osa on võibolla kaks kolmandikku,“ ütles Rein Toomla Eesti Päevalehele.

„Edasi ma usun, et läbi kumab soov vastata etteheidetele, miks nad läksid Tallinnas Keskerakonnaga liitu,“ jätkas politoloog ja märkis, et selle põhjuse osakaal kaebuse kasuks otsustamisel võis olla umbes 20 protsenti.

„Ja siis võib olla seal veel midagi isiklikku. Poliitikamaailm peaks olema isikuvaba, aga ta ei ole. Poliitikutel on olnud oma tugevamad sümpaatiad ja me ei tohi seda unustada,“ rääkis Toomla ja lisas, et selle põhjuse osakaal võib olla küllalt väike.

Jüri Pihli veel ühe võimaliku ajendina tõi politoloog esile ka varajase valitsusvõitluse, kuid märkis, et selleks on samas praegu veel liiga vara.

Pihl mängis soolot

Kas sotside esimees võttis pretsedenditu kaebuse esitamise otsuse vastu üksi või on tegu sotside juhtfiguuride ühise plaaniga? „Sotsiaaldemokraat Indrek Saar ütles, et see on Jüri Pihli kui kodaniku käitumine, nii et pigem ei arutanud Pihl seda läbi,“ hindas Toomla. „Erakond sai ka sellest piltlikult öeldes ajakirjandusest teada.“

Millist mõju võib erakonna juhi üksitegutsemine parteile avaldada? „Ega see head ei too,“ ütles politoloog. „Sotsiaaldemokraate süüdistatakse niigi minemises Keskerakonna reele ja keski on just süüdistatud salapärase poliitika tegemises ning nüüd näib, et ka sotsid on hakanud salapära hindama,“ lisas ta.

„Päris üksi ta ilmselt ei käitunud ja kellegagi rääkis siiski läbi,“ arvas Toomla siiski. „Igal juhul ei ole see ettevõtmine kasulik, sest isegi kui kahtlusel oleks tõetera sees, poleks selline asjade ajamine kellelegi kasulik.“