See, et Venemaa võib proovida NATO artikkel viie toimimist hübriidrünnakuga ka NATO liikmete vastu, on asi, mida liitlased peavad silmas pidama. Kõik sammud, mis NATO valmidust punase liinina oma piire kaitsta suurendavad, vähendavad selle ohu võimalikkust. Odavam on heidutuse läbi kriis ära hoida, kui asuda konflikti jõu abil lahendama, sõnas Reinsalu.

Hübriidrünnaku puhul on kriitiline ajategur, et see lahendada eos. Seetõttu on just hübriidkriisi heidutuseks ning võimaliku kriisi lahendamiseks asjakohane NATO kaitseministrite kohtumisel jõustatud kiirreageerimisüksus, leiab endine kaitseminister Reinsalu.

"Lisaks peame mõistma, et oluline on panustada kiiremas tempos riigikaitse arengukavas ette nähtud sõjaliste võimete arendamisse. Ohtlikud arengud Venemaal on pikaajalise mõjuga ning see eeldab ka intensiivsema riigikaitse arengukava elluviimist."

Venemaa presidendil on ohtlikud ambitsioonid, mis ulatuvad Ukrainast kaugemale, ning tema eesmärk on katsetada lääne otsustavust Balti riikides, hoiatas NATO endine peasekretär Anders Fogh Rasmussen.

„Asi pole Ukrainas. Putin tahab taastada Venemaa endise positsiooni suurvõimuna,“ ütles Rasmussen. „On suur tõenäosus, et ta sekkub Balti riikides, et panna proovile NATO artikkel viis. Putin teab, et kui ta ületab punase joone ja ründab NATO liitlast, saab ta lüüa. Väljendugem selles osas päris selgelt. Aga ta on hübriidsõjaspetsialist.“

Rasmussen kutsus NATO-t üles moodustama püsivalt kõrges valmisolekus olevad mitmest tuhandest mehest koosnevad kiirreageerimisjõud, mis oleksid valmis tegutsema 48-72 tunni jooksul, kuigi see on väga kallis ja ainult vähesed suudavad seda teha.