Vallavanem sai ka ise suure jääkuuliga pihta. Järgmise päeva lõunaks on muhk käel juba taandumas. “Nagu 6-7sentimeetrine tennisepall, aga jääst,” kirjeldab mees taevast sadanud jääkamakaid.

Rekordrahe sündis nagu rahesadu ikka. Soojad ja külmad õhumassid põrkusid, veetilgad hakkasid vihmapilves külmuma ja kasvama, kuni sadasidki alla. Paarikümne minutiga oli asi ühel pool.

Katused ja põllud hävisid

Pala vallas elab 1400 inimest. Eile hommikul hakkasid nad tulema vallamajja kahjusid üles andma. Tulid eelkõige need, kel pole kindlustuselt abi loota.

Kindlustatuid oli vallavanema rõõmuks siiski üllatavalt palju. Vald omalt poolt luges kokku kindlustamata katuste purunenud eterniit-plaate ja pidas arvet, kas piisab vaid mõne tahvli vahetamisest või on hoonele vaja tervet uut katust.

“Katused ongi põhihäda,” nendib vallavanem. Suurim põllumajanduslik löök tabas ühe taluniku 5,5hektarilist viljapõldu. Esialgu veel teadmata arvu õunapuude ja marjapõõsaste kohta oskab Raivo Vadi öelda vaid: “Vaevalt neist asja saab.”

Isegi Pala kandi vanimad inimesed, kel aastaid üle 90, ei mäleta ühtegi sarnast loodusõnnetust. Eesti Sampo, Jõgevamaa tegusaima kindlustusfirma kahjukäitleja Mihkel Risthein, 36, ei mäleta sellist katastroofi ammugi.

Risthein kamandati eile hommikul Järvamaalt koolituspäevalt kiiresti Palale.

“Fikseerin. Vormistan. Selgitan, mis edasi saab,” ohkas mees eile õhtul väsinult. Kahjukäitleja fotoaparaat jäädvustas isegi sellise katuse, mille igas eterniiditahvlis oli kümmekond auku.

Rekordrahetera, mille pererahvas sügavkülmikust näha tõi, oli 9 cm läbimõõduga. “Kriipsu väiksemaid oli külmas terve hulk. Ühe talu perenaine väitis, et tema rahetera olnud 12sentimeetrine.”

“Inimesed on mõistlikud. Saavad aru, et loodus on loodus,” on Risthein hädaliste rahumeelse suhtumisega rahul. Kõigi kannatanute kindlustushüvitused lubab ta kiiresti korda ajada, et katuseid saaks juba paari päeva pärast parandama hakata. “Mõnel on saada päris suur summa.”

Katuseid ja aknaid hävis 2 miljoni eest

Vallavanem Vadi omalt poolt esitas eile maavanema kaudu Tallinnasse raporti poolesaja avalduse kohta.

Kahjusumma on vähemalt 2 miljonit krooni. “Põhiliselt katused ja aknad. Kui hakata kõike kuni purustatud kilemajadeni kokku lööma, läheks pilt segaseks. Pealegi tuuakse avaldusi veel juurde. Paljud helistasid, et ei saa täna vallamajja tulla.”

Vallavanem loodab valitsuse peale. Millal ja kui suur abi sealt tuleb, polnud eile õhtuks veel selge.

Naabervald Alatskivi andis üles kaks korda vähem avaldusi ja teatas umbes miljonilisest kahjust.