Kokku seitsmest kohtualusest pääses vaid üks karistuseta ning ühele määras kohtunik Merle Parts rahatrahvi.

Kaks ja pool tundi kohtuotsust ette lugenud Parts ütles, et kuigi kohtualuste toime pandud kuritegu on väga ühiskonnaohtlik ning nõuab trellide taha saatmist, on kuriteo toimepanemisest möödunud juba kuus aastat ning seetõttu ei pea ta reaalset vanglakaristust otstarbekaks.

Osadele kohtualustele nõudis reaalset vanglakaristust ka prokurör Krista Kull. Kohtu leebusest hoolimata lubasid peaaegu kõik süüdimõistetud kohtuotsuse edasi kaevata.

“Ma ei ole kohtuotsusega rahul ja kaeban selle kindlasti edasi,” ütles Eesti Päevalehele endine peastaabi ülema kohusetäitja kolonel Arvo Sirel (56), keda kohus karistas ametialase lohakuse eest 6000 krooni suuruse trahviga.

SUURIM SÜÜ AUTOJUHIL. Tuhandete salakaubana Eestisse toodud tulirelvade ja padrunite äriga seotud isikutest nägi kohus suurimat süüd endisel ajateenijal ja peastaabi autojuhil Meelis Smirnovil (30), karistades teda 4,5-aastase vabadusekaotusega tingimisi kaheaastase katseajaga.

Peastaabi endist rahandusosakonna ülemat, ebaseaduslike relvatehingute initsiaatorit Olev Salustet (35) karistas kohus nelja-aastase tingimisi vabadusekaotusega kaheaastase katseajaga.

Ebaseaduslike relvatehingute algataja, endise Tallinna Garnisoni komandandi Manivald Kasepõllu (49) karistuseks määras kohus 2,5 aastat tingimisi kaheaastase katseajaga.

Relvi salaja üle piiri toimetada aidanud endist piirivalve allohvitseri Aivar Lepikut (30) karistas kohus kaheaastase tingimisi vabadusekaotusega sama pika katseajaga.

Endist tolliametnikku Erki Sõrmust (30) karistas kohus samuti kaheaastase vabadusekaotusega tingimisi kaheaastase katseajaga ning keelas töötada tal kahe aasta jooksul tolliametnikuna.

Endise kaitseliitlase Tom Risti (29) mõistis kohus õigeks ning kohustas politseid tagastama talle temalt võõrandatud sõiduauto.

Lisaks sellele mõistis kohus kohtualustelt teise astme kuriteo eest riigi kasuks välja 1600 krooni sundraha ning kohtukulud.

Sõrmus teatas kohe pärast kohtuotsuse kuulamist, et ta pole otsusega rahul ning kaebab selle kindlasti edasi.

VAID ÜKS TUNNISTAS END SÜÜDI. Lepik, kes ennast ainsana süüdi tunnistas ning kelle tunnistusele rajanes ka kogu süüdistuskokkuvõte, ei osanud öelda, kas ka tema kaebab otsuse edasi.

Kasepõld ütles, et ta ei ole kohtuotsusega rahul, kuid edasikaebamise osas peab ta veel järele mõtlema. Saluste keeldus igasugustest kommentaaridest.

Algul olid koos kohtualustega kohtu all ka endine kaitseväe juhataja erukindral Aleksander Einseln (69) ja Soome relvafirma Ultramatic OY esindaja Lauri Väino Juhani Ravanti (70), kuid jaanuari lõpus eraldas kohus nende episoodid teistest.