Kohus viis Heegi taotlusel istungil läbi eksperimendi, kus Uusil paluti tõlkida lühike lõik eestikeelsest kohtuotsusest soome keelde. Enda sõnul suhtlustasandil keelt valdav Uus ei suutnud tõlkida silpigi.

15 aastat kohtus vene keelest tõlkinud Uus tunnistas kohtule, et tal ei ole mingit tõlgikvalifikatsiooni tõendavat dokumenti mitte ühegi keele kohta. Tema kinnitusel ei nõutud seda talt ka kaitsepolitseis. Samas andis Uus vastavalt kriminaalmenetluskoodeksile kaitsepolitseis allkirja, et ta vastutab tõlke õigsuse eest.

"Olen soome keelt iseseisvalt õppinud ning kasutan tõlkimisel abivahendeid," nentis Uus.

Kuna kohtul tekkis kahtlus, et kaitsepolitsei võis relvaäri kriminaalasja eeluurimisel rikkuda Ravanti kaitseõigusi, siis otsustas kohus kutsuda järgmisele istungile veebruaris tunnistusi andma eeluurimise läbi viinud kaitsepolitsei uurija.

Kohus kuulas teisipäevasel istungil tunnistajatena üle kaitseväe ühendatud õppeasutuste ülema ja Eesti kaitseatašee Venemaal ja Ukrainas Ants Laaneotsa ning endised kaitseväelased Olev Saluste ja Manivald Kasepõllu.

Laaneotsa tunnistuse järgi oli võimu kuritarvitamises süüdistatav kunagine Eesti kaitseväe ülem Aleksander Einseln (71) teadlik kaitsejõudude peastaabis kaheksa aastat tagasi toimunud ebaseaduslikust relvaärist. "Kõik toimus Einselni teadmisel ja heakskiidul," kinnitas Laaneots kohtus.

Laaneotsa tunnistustele vastupidist väitsid relvaäris juba süüdi mõistetud kaitsejõudude peastaabi rahandusosakonna toonane ülem Olev Saluste ning kunagine Tallinna garnisoni komandant Manivald Kasepõld.

Kohus jätkab protsessi Ravanti ja Einselni üle 6. ja 7. veebruaril, kui tunnistajapinki peavad tulema kaitsejõudude peastaabi endine töötja Ulme Muld, Eesti kaitseväe esindaja NATO juures Brüsselis Johannes Kert, kunagine kaitseminister Andrus Öövel ning relvaäris süüdi mõistetud endine piirivalvur Aivar Lepik.

Kaitsepolitsei süüdistuse järgi toodi Einselni kaitseväe juhatajaks olemise ajal 1994. aasta sügisest kuni 1995. aasta suveni Einselnile alluvate kaitseväelaste juhtimisel ning Einselni teadmisel illegaalselt Eestisse ligi 2,5 miljoni krooni väärtuses püstoleid Smith & Wesson, FM ja pumppüsse ning laskemoona.