“Inimesed tahavad teada, mida te olete teinud,” ütles Res Publicasse kuuluv Kaisma vallavanem Andres Metsoja. “Kas minna edasi nagu seni või teha juhtfiguuride osas väikesi muudatusi?”

Metsoja ning Audru vallavanem Rein Talisoo on kaks erakonna 36 omavalitsusjuhist, kes toetasid Põlvamaa piirkonna ettepanekut kutsuda hiljemalt 31. maiks kokku varem sügiseks plaanitud erakonna üldkogu. Kuna peale Põlva- ja Läänemaa soovis üldkogu Pärnumaa, muutus selle kokkukutsumine erakonnale kohustuslikuks.

“Eks me varsti näe, kas valitsuskriisi esilekutsumine oli kättemaks Ojulandi eest või Rahvaliidu soov muuta valitsuskoalitsiooni,” lausus Parts laupäeval Strandi hotelli kogunenud 76 mõttekaaslasele. Res Publica Pärnumaa piirkonnas on 349 liiget.

Valitsusjuht pidas lahkuva võimuliidu saavutusteks sündimuse tõusuks tingimuste ja õhkkonna loomist, sotsiaalpoliitilisi muudatusi, haridusele ja teadusele tuginevat majanduspoliitikat ning Eesti kehtestamist Euroopa Liidus ja NATOs. “Kui Putini esindaja ütleb, et Euroopa Liidu ja NATOga on raske asju ajada, sest nad on Balti riikide kontrolli all, siis on see meile kahtlemata tunnustuseks,” sõnas Parts.

Peaminister pidas uue koalitsiooni põhiküsimuseks, kas Eesti läheb 2007. aasta alguses üle eurole. “Sellega seotud majanduskeskkonnast sõltuvad eluasemelaenud ja liisinguintressid, sellest otsusest sõltub väga paljude inimeste heaolu,” lausus ta.