Viimastel päevadel vabatahtlike reservväelaste Gruusiasse sõidutamisega nii Eesti kui ka välismeedia huviorbiiti sattunud Eesti reservohvitseride kogu esimees Vello Väinsalu pani teisipäeval oma ameti maha.

Väinsalu põhjendas kogu liikmetele saadetud kirjas oma tagasiastumist asjaoluga, et ta tunneb süüd, sest ei suutnud ühte kodanikualgatust õigesti nõustada ja hoida eemale reservohvitseride kogu tehtavast.

Nädalavahetusel hakkas esmalt reservohvitseride kogu, seejärel ka mitme teise mittetulundusühingu meililistides levima üleskutse, kus otsiti vabatahtlikke, kes oleks valmis minema Gruusiasse vabatahtlikule humanitaarmissioonile.

Kuna esialgses üleskutses soovitati kaitseliidu või kaitseväega seotud inimestel kaasa võtta ka välivorm, andis üleskutse võimaluse süüdistada reservohvitseride kogu ebaseaduslikus tegevuses. Hiljem on reservohvitseride kogu juhatuse liikmed nimetanud välivormi kaasavõtmise palvet siiski “tööõnnetuseks”.

Väinsalu ise ütles eile Eesti Päevalehele, et ta ei soovi oma ameti mahapaneku tagamaadest ajakirjanduse vahendusel rääkida. “Ma ei sooviks seda teemat kommenteerida, sest see oli minu isiklik otsus,” lisas Väinsalu. Samal ajal lubas Väinsalu jätkata reservohvitseride kogu lihtliikmena.

Vormi ei tohi kanda

Eesti reservohvitseride kogu vanematekogu liige Heino Piirsalu jäi samuti napisõnaliseks. “Minul on muidugi kahju, et ta tagasi asutus,” lisas Piirsalu. Veel eilse päeva jooksul püüdsid mitmed reservohvitseride kogu liikmed veenda Väinsalu, et ta jätkaks kogu esimehena.

Ka riigikogu ja reservohvitseride kogu liige Aivar Riisalu ütles, et Väinsalu ei peaks tagasi astuma, sest reservohvitseride kogu nime seostamine selle vabatahtlike missiooni korraldamisega oli tööõnnetus. “See on kurb, et kogu liikmed tegid heategemistuhinas pisikese vea, aga kindlasti ei peaks kogu esimees selle pärast tagasi astuma,” lisas Riisalu. “Selge on see, et Gruusiat tuleb aidata, sest – täna nemad, homme meie.”

Kaitseministeerium teatas eile, et Gruusiasse suunduvad kaitseväelased ei tohi kanda kaitseväevormi. “Tegemist on mitmes riigis, sealhulgas Eestis humanitaarsetel kaalutustel algatatud vabatahtlike üritusega. Oleme teadlikud, et ettepanek liituda vabatahtlikega tehti EROK-i e-posti vestlusgruppi ja kontaktisikuid kasutades, kuid kaitseministeeriumi andmetel ei tegele EROK kui organisatsioon vabatahtlike lähetamisega,” teatas ministeerium.

Tiido: võimalus Eestit rünnata

•• Välisministeeriumi kantsleri Harri Tiido sõnul annab Eesti reservohvitseride Gruusias viibimine Venemaale suurepärase võimaluse meid rünnata.

•• Tiido sõnul on välisministeerium korduvalt reservohvitseride algatuse kohta oma arvamust väljendanud. “Kuid vabas riigis saab välisministeerium anda inimestele soovitusi. Välisministeerium ei saa kedagi keelata.”

•• “Inimestel on endal pea õlgadel,” lisas Tiido. Eile mainis Eesti reservväelaste Gruusiasse lendamise plaani ka Venemaa meedia. Venemaa suurim infoagentuur Interfax pealkirjastas uudise “Eesti saadab oma ohvitserid Gruusiasse”. Austria uudisteagentuur nimetab aga eile õhtul Gruusia suunas lennanuid “vabatahtlikeks sõduriteks”.

Mirko Ojakivi