Ürituse eesmärgiks on teavitada ühiskonda haigusest, mis võib tabada igas vanuses inimesi ning mille tagajärjeks on tavaliselt invaliidistumine ning töövõime kaotus ja seda ka juba varases nooruses, teatas liit Päevaleht Online'ile.

Üle 1,7 miljoni naise Euroopas elavad kroonilise liigesepõletikuga ehk reumatoidartriidiga. Kogu Euroopas põeb kroonilist liigesepõletikku või muud luu- ja liigesehaigust üle 100 miljoni inimese.

Sellega moodustavad nad suurima krooniliste haiguste all kannatavate inimeste grupi ühiskonnas.

”Tihti arvatakse ekslikult, et reumatoidartriit on probleem, mis kaasneb vanusega, kuid tegu on haigusega, mis võib tabada igas eas inimesi,” ütles Eesti Reumaliidu juhatuse esimees Ingrid Põldemaa.

”Haigust põdevad inimesed kannatavad valu käes, mis häirib igapäevast tavapärast tegutsemist,” lisas Ingrid.

Nii räägivad näituse piltidel olevate naiste lood sellest, kuidas nad ühel hetkel ei pruugi enam võimelised olla tänaval edasi liikuma või mõnd lihtsat liigutust, nagu näiteks pudelikorgi avamine või lapse süllevõtmine, sooritama.

Ligi 16 000 diagnoositu on ravi saanud

”Eestis on hetkel peamiseks mureks see, et haigust ei ole veel piisavalt teadvustatud, mistõttu esimesi haiguse ilminguid ei võeta tõsiselt ning väheneb võimalus kiireks ravile jõudmiseks ja paremate ravitulemuste saamiseks,” ütleb näituse partoon ning Euroopa Parlamendi liige Siiri Oviir.

Eestis on diagnoositud ligikaudu 16 000 reumatoidartriidhaiget, kes on ravi saanud.

Väga oluline on, et krooniline liigesepõletik vara avastatakse, sest tegemist on haigusega, mis paneb inimese immuunsüsteemi liigeseid ründama.

Õigeaegse raviga mitte alustamine toob kaasa valu ja põletikulise protsessi, mille tagajärjel väheneb liikumisvõime ning mis toob kaasa kroonilise valu ja liigeste hävinemise.

See süsteemse kuluga haigus võib kahjustada kudesid kogu kehas ja ka väljaspool liigeseid, sealhulgas nahka, veresooni, südant ja kopse.