Kremli-meelne noorteühendus Naši, Eestis tegutsev ühendus Öine Vahtkond ja okupatsioonieitaja Johan Bäckman korraldavad täna Helsingis meeleavalduse, mis algab samal ajal kui Imbi Paju ja Sofi Oksaneni koostatud artiklikogumiku "Kõige taga oli hirm" esitlus.

Naši liikmete sõnul on meeleavaldus suunatud Nõukogude Liidu kommunistide ja Saksamaa natsionaalsotsialistide kuritegusid kõrvutava filmi "Soviet Story" vastu, mida Helsingin Sanomate teatel esitlusel õigupoolest täna ei näidatagi.

Öise Vahtkonna liige Maksim Reva väitis YLE uudiste vahendusel, et kavatsus filmi Soomes näidata oli Eesti julgeolekuteenistuste kurikaval plaan. "Valeliku filmiga üritab Eesti põhjendada legendi Nõukogude okupatsioonist ja eestivenelaste halba kohtlemist," ütles Reva.

"Ameerika Ühendriigid kasutavad Eestit ja Venemaad ära, et külvata pingeid Euroopa Liidu ja Venemaa vahele," põhjendab Reva oma vandenõuteooriat.

Vene noored kutsus Soome ja nende meeleavalduse korraldas mitmes Soome ülikoolis kriminoloogiat ja õigussotsioloogiat õpetav Johan Bäckman, kes eitab Nõukogude okupatsiooni Eestis.