Evelin Ilves pidi kogu aeg valima turismitalu pidamise, presidendile kodu pakkumise ja julgestuspolitsei nõudmiste vahel. Sellise olukorra lahendamiseks oli kaks võimalust: kas president on kodutu ning sõidab Kadrioru ja Paslepa residentsi vahet, samal ajal kui abikaasa peab turismitalu, või paneb esileedi turismitalu mõneks ajaks kinni.

Perekond Ilves ei osanud Ärma talu edendamiseks ning selle turismikompleksiks muutmiseks Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt (EAS) toetust saades arvata, et 2006. aasta septembris valitakse Euroopa Parlamendi saadik Toomas Hendrik Ilves vabariigi presidendiks.

Siis tekkiski delikaatne olukord: mis saab Ärma talu jaoks antud toetusest, mille saamise tingimuste järgi peab talu tegelema külaliste võõrustamisega. Presidendi kantselei hakkas otsima variante, kuidas talu edaspidi käsitleda – turismitalu äri-plaanide ning presidendi julge-olekunõuete ühitamisele sobivat lahendust ei leitud ning nii oligi talu esialgu pigem külalismaja kui kodu.

Sobiv variant leitud

Eile sai ajakirja Kroonika vahendusel Evelin Ilvesega tehtud intervjuus teatavaks, et sobiv variant on leitud. Presidendi kantselei avalike suhete juhi Kristel Petersoni sõnul jätkab Ermamaa OÜ tegevust ning kuni praeguse presidendi ametiaja lõppemiseni on külalistemajal vaid üks klient, Toomas Hendrik Ilves, kes tasub rendikulud enda palgast.

“Rentimise üksikasjad on perekond Ilvese otsustada ega ole seotud Toomas Hendrik Ilvese tegevusega vabariigi presidendina,” märkis Peterson.

Teisisõnu tähendab see seda, et president rendib isatalu oma abikaasale kuuluvalt firmalt Ermamaa OÜ, mis omakorda peab panga ees täitma laenu tagasimaksmise kohustusi. Nimelt on Ärma külalistemaja rajamiseks võetud 19. septembril 2005. aastal 3,7 miljoni krooni suurune hüpoteek Nordea panga kasuks.

Kuid suurem küsimus tekib seoses sellega, et 2006. aasta märtsis sai OÜ Ermamaa Ette-võtluse Arendamise Sihtasutuselt (EAS) turismi tootearendustoetust 2,97 miljonit krooni. Euroopa Liidu toetusi tuleb teatavasti kasutada sihipäraselt ning tekkida võib olukord, et EAS nõuab toetuse või osa sellest tagasi.

“OÜ Ermamaa pole meile ühtegi ametlikku kirja saatnud, ja kuni seda pole, ei saa me ka midagi öelda,” ütles EAS-i turundus- ja kommunikatsioonijuht Erki Peegel. Ta lisas, et presidendi kantselei pressiteate või ajakirjas Kroonika ilmunud informatsiooni põhjal on EAS-il keeruline midagi kommenteerida.

EAS tegi Ermamaa OÜ-le raha eraldades haldusotsuse, kuid Peegel ei saanud sedagi kliendi nõusolekuta avalikustada, kuna see sisaldab ka konfidentsiaalset infot kliendi äriplaani kohta.

Äriettevõtte omanik Evelin Ilves on alustanud EAS-iga läbi-rääkimisi äriplaani muutmise üle. Kuna ametlikult ei ole uut ja lõplikku äriplaani EAS-ile esitatud, on proua Ilvese sõnul vara spekuleerida, kas Ermamaa peab osa toetusest EAS-ile tagasi maksma.

Ilves valiti presidendiks 2006. aasta 23. septembril, 9. oktoobril andis ta riigikogu ees ametivande. “Seoses sellega, et Ärma talu on alates 9. oktoobrist 2006 vabariigi presidendi kodu, pole turvakaalutlustel võimalik Ärma talu kasutada klassikalises mõttes külalistemajana.

Katsed ühitada talus äritegevust presidendi koduse eluga tekitasid avalikkuses küsimusi ja kõigile asjaomastele ka mõistetavaid, ennekõike turvakaalutlustest lähtuvaid ebamugavusi,” selgitas Kristel Peterson otsuse tausta.

Petersoni sõnul ei hakka presidendi kantselei käsitlema Ärma talu presidendi residentsina. “See on presidendi kodu, kus ta elab töökohustustest vabal ajal. Tulenevalt presidendi ametihüvede seadusest on presidendil võimalus taotleda teatud eluasemekulude hüvitamist presidendi kantselei poolt. Seda pole president seni teinud,” ütles Peterson.

Peterson avaldas presidendipaari nimel lootust, et avalikkus mõistab vajadust lahendada keeruline olukord, kus ühe katuse alla püüti mahutada äriettevõtet ja presidendi kodu.

Tema kinnitusel on presidendi perekond alati järginud seaduseid ning vajadusel konsulteerinud juristidega, et vältida korruptsiooniohtlike või küsitavate olukordade tekkimist.

Ärma talu ehk Erma Park

•• 1763. aastast Ilvese esivanematele kuulunud Ärma talu Abja vallas Viljandimaal kannab ametlikes registrites kunagise eksituse tõttu nime Erma, mis andis ka turismitalule nime.

•• Esialgu raamatukoguks kavandatud laudavaremetele rajatud külalistemajas on 14 kohta, mille hulgas on ka ligi 7000 krooni ühe öö eest maksev presidendisviit, kus presidendipaar pärast külalismaja valmimist ka ise kodus olles elab.

•• Perekonna enda elumaja, millele on olemas koht avaral taluõuel külalismajadest veidi eemal, oli kavas järgmisena ehitada, kuid Evelin Ilvese sõnul on see kava presidendi ametiajal edasi lükatud.