Riigikogu asespiikri, reformierakondlase Rein Langi sõnul ei saa Keskerakonna fraktsiooni kolmapäeva õhtul alanud tegevust eelarve menetlemisel kuidagi lugeda mõistlikuks.

“Esmalt püütakse parlamenti naeruvääristada kümnete sõnasõnalt sarnaste muudatusettepanekute esitamisega eelarvesse. Seejärel valatakse oma kibestumist välja Riigikogu istungi venitamisega esitamata selgitusi või soove, mille baasilt oleks võimalik konstruktiivne arutelu,” lausus Lang.

Tema sõnul on poliitika mõistlike kompromisside otsimise kunst ja parlamenditöö sihilik torpedeerimine nende kompromisside leidmise hulka ei kuulu.

Keskfraktsiooni esimees Vilja Savisaar ütles, et võttes 10-minutilisi vaheaegu on fraktsiooni eesmärgiks anda koalitsioonile aega jõuda arusaamisele, et tulumaksureform tähendab kõrgemaid kaudseid makse ja viletsamat avalikku teenust. “Tulumaksu alandamisega võidab viis protsenti jõukamaid inimesi ning kaotavad kõik ülejäänud,” lausus Savisaar.

Tema sõnul on viivitamise kasutamise näol tegemist opositsioonivähemuse ainukese tsiviliseeritud võimalusega mõjutada parlamendienamust langetama otsuseid kogu ühiskonna huvides. “Tänane valitsuskoalitsioon eirab ka head tava, kui esimest korda taasiseseisvunud Eesti ajaloos ei arvesta riigieelarve menetlemisel ühegi opositsiooni ettepanekuga,” märkis Savisaar.

Keskerakond jätkas viivitamistaktikaga ka neljapäevasel riigieelarve teisel lugemisel.