Tänaseni Rahvaliidu fraktsiooni kuulunud Karel Rüütli, Jaanus Marrandi ning Jaan Õunapuu teatasid, et astuvad Sotsiaaldemokraatlikkusse erakonda. See aga tähendas Rahvaliidu fraktsiooni lõppu, kuna parlamendi tegevust reguleeriva seadusandluse järgi ei saa vähem kui viiest rahvasaadikust koosnevat gruppi enam fraktsiooniks pidada.

Tänaseni tegutses Rahvaliidu fraktsiooni mininaalse piiri peal ehk sinna kuulus viis inimest. Lisaks täna sotsidega ühinemist teatanud riigikogulastele kuulus sinna ka Mai Treial ning Ester Tuiksoo.

Kuigi Rüütli, Marrandi ja Õunapuu lahkusid Rahvaliidust ei ole neil võimalik astuda praegu formaalselt riigikogu sotsiaaldemokraatide fraktsiooni, sest fraktsiooni vahetamise võimalust ühe riigikogu koosseisu ametisoleku ajal ei ole seadus ette näinud.

Kehtiva seadusandluse järgi võivad fraktsiooni moodustada ja sinna peavad kuuluma vähemalt viis riigikogu liiget, kes on valitud sama nimekirja järgi.

Ühte nimekirja kuuluvad riigikogu liikmed võivad moodustada ainult ühe fraktsiooni.

Praegu on riigikogus seitse ilma fraktsioonita rahvasaadikut. Lisas täna oma fraktsioonist lahkunud rahvaliitlastele kuulub sinna seltskonda ka varem samast parteist Reformierakonda astunud Tarmo Mänd ning Keskerakonna nimekirjas parlamenti pääsenud Jaan Kundla, kes on hetkel parteitu. Lisaks pole enam fraktsiooni ka kahel rahvaliitlasel Mai Treialil ning Ester Tuiksool.