Riigikogu kantselei pole endiselt loobunud tühiseks kuulutatud hankega saadud ametiautodest ega kuulutanud välja uut riigihanget.

Tõsiasi tuli riigikogu aseesimehele Jüri Ratasele uudisena. “Halb üllatus,” tõdes Ratas. “Tõstatasin selle teema riigikogu juhatuses kaks-kolm nädalat tagasi ja siis lubas kantselei direktor hanke kohe-kohe välja kuulutada,” ütles Ratas.

Riigikohus jättis märtsi lõpus rahuldamata Reval Auto ja riigikogu kantselei kassatsioonikaebuse Tallinna ringkonnakohtu otsuse peale, millega tühistati riigikogu juhatusele ja kantselei direktorile autode soetamiseks korraldatud riigihanke otsused Reval Auto pakkumise edukaks tunnistamise kohta.

Ratase sõnul on põhiküsimus aga eelkõige selles, miks peab uue konkursi üldse välja kuulutama, mitte selles, miks pole seda seni veel tehtud. “Ega see hea märk ole, et seadusandliku võimu konkurss luhtus. Puhas hooletus,” oli Ratas kriitiline. Lisaks oli Ratase sõnul riigikohtu lahendis üks üsna tõsine märkus. “See oli seotud sellega, et kui teine pakkuja vaidlustas hanke riigihangete ametis, siis miks sõlmiti siiski vaidlustusperioodi ajal leping.”

Silberauto kui paremuselt teise pakkumise teinud firma kaebuse kohaselt puudus Reval Auto pakkumiste protokollis ettenähtud tõend Eestisse tooja volituste kohta. Silberauto esitas riigihangete ametile kaebuse ja selle menetlemise jooksul poleks riigikantselei tohtinud hankelepingut sõlmida, seda aga tehti.

Peavad ju tööle saama

Kantselei direktori Heiki Sibula sõnul püüab kantselei uue hanke välja kuulutada aprilli lõpus või mai alguses. “Pidime esmalt riigikohtu otsust õiguslikult analüüsima,” põhjendas Sibul.

Teiseks põhjuseks nimetas Heiki Sibul eelmisel aastal muutunud riigihangete seadust ja nüüd tuleb välja töötada uutele tingimustele vastavad konkursitingimused.

Kuna inimesed peavad tööd edasi tegema, siis sõidavad nad Sibula sõnul ka kuni uue konkursi väljakuulutamiseni ja selle lõppemiseni seniste autodega. Selleks sõlmiti Reval Autoga ka leping.