Enne avalduse eelnõu hääletust toimus riigikogus ka olulise tähtsusega riikliku küsimuse „Läänemerre kavandatud gaasijuhtmega seotud keskkonnariskid“ arutelu. Ettekande pidasid keskkonnakomisjoni esimees Mart Jüssi ja TTÜ küberneetika instituudi juhtivteadur, Eesti teaduste akadeemia liige Tarmo Soomere.

„Tänaseks ei ole Läänemere ruumis kujunenud ühist arusaamist selle keskkonna seisundist, seda ohustavatest teguritest ja vastutusest, mida puudulikult kaalutud või kallutatud otsuste tagajärjed võivad kaasa tuua,“ rääkis Mart Jüssi.

„Kutsun üles kõiki selle gaasitrassi arenguga seotud keskkonnaaspekte täie tähelepanuga käsitlema ja mitte tegema otsuseid, mis on kahjuks meie elukeskkonnale ja võivad pöördumatult rikkuda meie tuleviku. See on ühise vastutuse küsimus.“

Ka Tarmo Soomere rõhutas, et Läänemeri on eriti tundlik mereala ning setteid liikuma panev toru võib jämedalt hinnates arvatust kümme korda suurema reostuse liikumise tekitada.

Avalduse eelnõus avaldab riigikogu tõsist muret seoses Nord Stream AG kavandatava gaasijuhtme võimalike keskkonnamõjudega. Parlament peab hädavajalikuks, et Läänemere-äärsete riikide pädevad asutused kaaluks tõsiselt projekti kõiki keskkonnariske, arvestades seejuures parimat kättesaadavat teaduslikku andmestikku ega piirduks otsuse langetamisel arendaja pakutava puuduliku teabega.

Riigikogu märgib, et piiriülese keskkonnamõju hindamise konventsiooni (Espoo konventsiooni) alusel algatatud rahvusvahelise keskkonnamõju hindamise käigus ei ole piisavalt arvestatud kõigi projektist tulenevate riskidega ning seetõttu ei saa rahvusvahelises keskkonnaõiguses üldtunnustatud ettevaatusprintsiibist lähtuvalt käesoleval ajal projekti teostamiseks vajalikke lubasid väljastada.

Lisaks soovitakse, et Läänemere-äärsete riikide parlamentide liikmed arutaksid projekti sisuliselt avalikel foorumitel ning tehakse ettepanek korraldada spetsiaalselt Läänemere gaasijuhtme paigaldamise arutamisele suunatud parlamentaarne konverents.

Avalduse eelnõu vastuvõtmise poolt hääletas 64 riigikogu liiget, vastu ei olnud keegi.