Rüütli, Marrandi ja Õunapuu otsus tähendab ühtlasi Rahvaliidu parlamendifraktsiooni lõppu, sest riigikogu tegevust reguleerivate seaduste järgi ei saa vähem kui viiest rahvasaadikust koosnevat gruppi enam fraktsiooniks pidada. Seni tegutses Rahvaliidu fraktsioon piiri peal ehk sinna kuulus viis inimest – peale kolme sotside leeri läinud riigikogulase ka Mai Treial ja Ester Tuiksoo.

Kuigi Rüütli, Marrandi ja Õunapuu lahkusid Rahvaliidust, saavad nad parlamendis sotsidega koostööd teha esialgu vaid mitteametlikult, sest fraktsiooni võivad moodustada ainult need inimesed, kes kandideerisid riigikokku ühes nimekirjas. Fraktsiooni vahetamise võimalust ühe riigikogu koosseisu ametisoleku ajal ei ole seadus ette näinud.

Seega jäävad Marrandi, Rüütli ja Õunapuu ametlikult fraktsioonituks. Riigikogus on nüüd kokku seitse rahvasaadikut, kes ei kuulu ühtegi fraktsiooni. Peale lagunenud Rahvaliidu fraktsiooni liikmete on nende seas juba varem Rahvaliidu Reformierakonna vastu vahetanud Tarmo Mänd ja Keskerakonna nimekirjas parlamenti pääsenud Jaan Kundla, kes on praegu parteitu.