Riigikogu liikme koht muutub järjest ihaldusväärsemaks – kevadistel valimistel võistleb ühe parlamendikoha pärast 19 inimest. Mammutnimekirjaga tulevad välja Mõõdukad, kes koos Rahvaerakonnaga viivad valimistele 303 inimest. Nelja aasta eest oli pikim, 161 liikmega nimekiri Koonderakonna ja Maarahva Ühendusel.

Riigikogusse pürgib kolm korda rohkem kandidaate kui üle-eelmistel valimistel ja 667 võrra rohkem kui 1995. aasta parlamendivalimistel. Võimule pääsemise pärast hakkavad võistlema 13 erakonda, kellest enamik pakub valijatele otsustamiseks nimekirju, kus kandidaate on tunduvalt rohkem, kui mahub poliitikuid parlamendisaali.

Oma lootustega läheb valimistele vastu ka 21 üksikkandidaati.

Kui Reformierakond ja Keskerakond esitasid oma kandideerimisdokumendid eelmise aasta lõpul, siis tervelt seitsme erakonna paberid jõudsid vabariigi valimiskomisjoni alles eile kandidaatide ülesseadmise viimasel päeval.

Viimasel hetkel, mõnikümmend minutit enna kella kukkumist, andis oma vaid 12 poliitikust koosneva nimekirja üle Tuleviku Eesti Erakond.

Vabariigi valimiskomisjoni sekretariaadi juhataja Alo Heinsalu sõnul oli kandidaatide dokumentides sarnaselt eelmiste valimistega palju vigu.

“See, et nimekirjad on nii pikad, suurendas ka erakondade töökoormust,” märkis Heinsalu. “Varem saabunud dokumendid olid korrektsemad, hilisemad rohkemate vigadega.”

Pikemate nimekirjade üleandmine venis seetõttu mitmele päevale. Kõige enam oli probleeme kandideerijate süümevande teksti ja õigekirjaga.

Heinsalu sõnul ei saa välistada taas kohtuprotsesse, kui mõnda inimest kõlbmatute dokumentide tõttu kandideerima ei lasta. 1995. aastal käis vabariigi valimiskomisjon kohut kuningriiklastega.

Hiljemalt 26. jaanuaril registreerib valimiskomisjon nõuetekohaselt üles seatud kandidaadid

Valimiskampaania käivitub täie hooga tänasest. Valimistepäevani 7. märtsil jääb 44 päeva.