Maaelukomisjoni esimees Ants Käärma ütles ETAle, et kuna kahe muudatusettepaneku sõnastamine ja läbivaatamine jäi täna pooleli, tuleb komisjon eelnõu juurde tagasi homme.

Käärma lisas, et homme peaks komisjon otsustama, et eelnõu tuleb kolmapäeval lõpphääletusele ja see võetakse seadusena vastu. "Tõenäoliselt homme selline otsus tuleb," rääkis Käärma.

Peaminister Mart Laar on varem öelnud, et opositsiooni enamusega maaelukomisjon on eelnõu seaduseks saamist lükanud sihikindlalt edasi. "Küsimus, kas meile sel aastal SAPARD jõuab või ei jõua, on enam kui kahtlane," on peaminister öelnud. "Järjest rohkem hakkab tunduma, et ega ikka ei jõua."

Laari sõnul on poolthääled seaduse vastuvõtmiseks olemas, kuid maaelukomisjon kasutab oma õigust ja katkestab pidevalt eelnõu lugemise. Maaelukomisjon on eelnõu arutanud paarikümnel korral.

Eelnõuga sätestatakse riiklikud abinõud põllumajandussaaduste ja - toodete turu tasakaalustatud arenguks, põllumajandussaaduste tasuvaks tootmiseks ja maapiirkonna muu majandustegevuse arendamiseks.

Selleks nähakse ette riigiabina antavate toetuste liigid, toetuste saamise kohta kehtivad nõuded ning toetuse määramise, taotlemise ja maksmise alused.

Põllumajandusturu korraldamise riiklike abinõudena käsitletakse seaduses ka põllumajandusturu kaitsemeetmed, mida opositsiooniline Rahvaliit soovis seadusest välja arvata.

Seaduse eelnõu kohaselt on riiklikud toetused arengu-, tulu-, turuhinna ja koolipiimatoetus.

Seaduseelnõu sätestab ka arengutoetused, milleks on põllumajandustootmise, põllumajandussaaduste töötlemise ja maaettevõtluse investeeringutoetused, intressitoetus, põllumajanduskindlustustoetus, nõuandetoetus, koolitustoetus, põllumajandusmaa lupjamise toetus, põllumajandustootjate ühise majandustegevuse toetus, turuarendustoetus, maapiirkonna infrastruktuuri ja elukeskkonna arendamise investeeringutoetus ning noore ettevõtja põllumajandustootmise alustamise investeeringutoetus.

Seaduseelnõu kehtestab tulutoetustena toetused piimalehma kasvatamiseks, noor- ja lihaveise, emise ning ute ja kitse kasvatamiseks, mesilaspere pidamiseks, teravilja- ja kaunvilja, rapsi, rüpsi ning seemne- ja kiulina kasvatamiseks, kartuli, puu- ja köögivilja ning marjade kasvatamiseks, sertifitseeritud seemne kasvatamiseks ning mahepõllumajanduslikule tootmisviisile üleminekuks ja mahepõllumajanduslikuks tootmisviisiks.

Seadus kehtestab turuhinnatoetusteks eraladustamistoetuse ja tasakaalustamistoetuse.

Lisaks neile 27 toetuseliigile võib anda ka muid põllumajanduslikke toetusi.