Eile hommikuks kella 7.45ks aga oli küsitlusele vastanutest 35 protsenti ehk enamik valinud variandi, et Savisaare käitumine on asjakohane.

Eilse küsitlusega toimus samuti kummalisi asju. Kui esialgne tendents oli selline, et enamalt jaolt eelistasid lugejad peaministrina näha praegust valitsusjuhti Mart Laari, siis kella 12 paiku oli viieteistkümne minuti jooksul hääletatud Edgar Savisaare poolt üle kuuekümne korra ning viidud keskerakondlane küsitlust juhtima.

Mega uuris järele statistikast, kes oli hääletaja, ning Riigikogu IT-osakonna abiga tuli välja, et tegemist oli Keskerakonna abiesimehe ja Riigikogu liikme Sven Mikseriga. Hääletatud oli Riigikogu serverist.

Esimesele küsitlusele vastas Mikser tunni aja vältel 250 korda, samal ajal, kui teised hääletajad olid vastanud maksimaalselt neli korda. Eilset küsitlustulemust muutis Mikser vähemasti 130 korral.

Riigikogu IT-osakond kinnitas, et arvutisse, kust hääled tulid, oli sisse logitud Riigikogu liikme ja Keskerakonna abiesimehe Sven Mikseri kasutajatunnusega. Mikser kasutas seega oma tööarvutit mittesihtotstarbeliselt ja manipuleeris Mega küsitlust.

Mikser õigustab ennast

Vahetult enne seda, kui Mega sai Riigikogust kinnituse, kirjutas Mikser ise loo alla kommentaarina oma ülestunnistuse.

“Olles ise “ründaja”, võin Teile täie südamerahuga kinnitada, et hääletamine on puhas käsitsitöö, mida Teie küsitluse süsteem ka võimaldab. Kuni internetiportaalide küsitlused toimuvad teemadel, “kas Edgar Savisaare käitumine on: 1) asjakohane, 2) võimuhullu rabelemine 3) arstiabi vajav” või “kumb on Eesti seksikaim mees, kas Jüri Mõis või Sven Mikser”, seni kavatsen ka tulevikus jõudumööda kaasa lüüa. Kuna ma ei ole eriline arvutiasjatundja, siis hääletan ka edaspidi käsitsi ega kavatse kasutada ei hääletusmasinaid ega eriprogramme, “ kirjutas noor keskerakondlane.

Mikser leiab, et küsitluste puhul, mis õhutavad sallimatust, ongi endast lugu pidavate hääletajate kohus üritada seda arvamust kujundada, mitte passiivselt kõrvalt vaadata selle kujunemist.

”Rääkides küsitlustest, juhin veelkord teie tähelepanu tõigale, et ükski vastaja ei saa – ei ühe kaupa ega massiliselt - vastata küsimusele, mida Te pole esitanud. Kui leiate, et ühest arvutist mitme vastuse saatmine on inetu, siis välistage see tehniliselt või tehke nii, nagu on soovitanud üks uudise kommenteerijatest: lisage küsitlustulemuste juurde loend arvutitest, millest hääled on laekunud, “ õigustas Mikser.

Mega Internetivärava ITspetsialist Kaido Kert ütles, et üks küsitlustest oli ju "Kes oleks Eestile parim peaminister?"

"Mikser, vähemalt 130 hääle andja räägib end leidvat, et küsitluste puhul, mis õhutavad sallimatust, ongi endast lugu pidavate hääletajate kohus üritada seda arvamust kujundada ning ta kavatseb ka tulevikus jõudumööda kaasa lüüa. Jõudu on tal tõesti palju, sest hääletamine võttis terve tunni," selgitas Kert.

Riigikogus reegleid ei ole

Riigikogu ITosakonna asejuhataja Tõnu Rohtma ütles, et Mikser küll mingeid arvutikasutamiseeskirju ei rikkunud, sest neid Riigikogus ei ole.

Kaido Kerdi sõnul on samas huvitav, et mujal tunnustatud reeglid Riigikogus ei kehti. “Võrgus on olemas näiteks interneti etikett ,” sõnas ta. Niinimetatud “netikett” sätestab ühe punktina: “Sa ei tohi arvutit kasutada vale tõendusmaterjali loomiseks”.

Riigikogu Keskfraktsiooni pressinõuniku Ralf Parve kinnitusel oli Sven Mikseri massklikkimise näol tegemist ainult temapoolse pilke ja irooniaga internetiküsitluste aadressil, näitamaks, et nad ei ole arvestatavad. “Te vaatate ja võtate seda asja liiga tõsiselt,” kommenteeris Parve Mega palvet vastata küsimusele, et kas Riigikogu liikmel on kohane massklikkimisega tegeleda.

“Kas Riigikogu liige on midagi erilist? Kui kõik teised seda teevad, siis miks mitte?,” arvas Parve.

Keskfraktsiooni juhtkonna seisukohta liikme tegevusele ei õnnestunud saada, sest Parve kinnitusel on nad maakondades valijatega kohtumas ja ei ole eeldatavalt teemaga kursis.

Samas viitas Keskfraktsiooni pressinõunik ka sellele, et teised erakonnad on samasuguseid asju teinud, oskamata sealjuures konkreetset erakonda välja tuua. “Seda on näha lihtsalt puht analüüsi tulemusel, kui mingid üht- või teistmoodi seisukohad ilmuvad järjest lausa plokkide kaupa,” selgitas Parve.

”Mikseri käitumine oli ebaeetiline”

Reformierakonna noortekogu liige Arto Aas sõnas Megale, et igal inimesel on küll õigus oma arvamusele, kuid selline käitumine on kuidagi lapsik ja mingis mõttes ka ebaeetiline. “Võibolla on ta oma arvamuses nii üksik, et isegi suure erakonna seast ei leia ta endale piisavalt toetajaid, et peab üksi internetibrauserit kinni-lahti tegema ja hääletama,” sõnas Aas. Ta lisas, et võibolla ka on tegemist asjaoluga, et Mikseril on Riigikogus igav ja tal pole seal paremat teha kui hääletada.

“Kuid eks Edgar või keegi teine ülemus andis siis käsu kätte hääletada,” sõnas Aas veel.

Isamaaliidu peasekretär Andres Ammas kommenteeris Riigikogu Keskfraktsiooni liikme Sven Mikseri intensiivsest klikkimist Mega päevaküsimusel ühe lausega: “See on koomiline”. Ammas lisas, et on küll kuulnud ennegi jutte, et poliitikud üritavad endale internetiküsitlustel soodsat tulemust saada, kuid konkreetseid juhtumeid ei tea.

Riigikogu liikmete töökoormust ei soovinud Ammas hinnata, kuid arvas siiski, et see on piisavalt suur.

Kommenteerides väidet, et ka Isamaaliit on sarnase klikkimispämmiga tegelenud, vastas Isamaaliidu peasekretär, et temal selle kohta andmed puuduvad.

Sten A. Hankewitz / Laur Koni