Neljapäeval otsustas riigikogu majanduskomisjon anda riigi omanduses oleva krundi Narva Raekoja platsil Tartu ülikooli omandusse.

Tartu ülikool soovib püstitada sellesse kohta oma Narva kolledÏi õppehoone, seda projekti aga ei kiida linn heaks ja ehitusloa väljaandmisest keeldumine on vaidlustatud kohtus.

Neljapäeval otsustas riigikogu majanduskomisjon ühel häälel anda Tartu ülikoolile üle Narva Raekoja platsiga piirneva krundi, millel asus enne Teist maailmasõda börsihoone.

Tartu ülikooli Narva kolledÏi haldusjuht Jaanus Villiko tundis heameelt, et selline otsus tuli, ja avaldas lootust, et ka kohus teeb õiglase otsuse ning maja lõpuks ehitatakse. “See otsus näitab selgelt, et alanud nädalal oma kaheksandat sünnipäeva pidav kolledÏ on Narvas kanda kinnitanud,” sõnas Villiko.

KolledÏihoone ehitamist on ette valmistatud üle kolme aasta: volikogu on kinnitanud detailplaneeringu, tehtud on vajalikud arheoloogilised eeluuringud ning avalik arhitektuurivõistlus, mille 2005. aasta suvel võitsid arhitektid Siiri Vallner, Indrek Peil ja Katrin Koov projektiga “Vihm”. Projekt on saanud heakskiidu nii riiklikus muinsuskaitsenõukogus kui ka muinsuskaitseametis ja seda on tunnustanud Eesti arhitektide liit.

Kohus mõtleb

Eelmise aasta detsembri algul aga teatas Narva linnavalitsus, et keeldub ehitusluba andmast, ja loetles 13 punkti, mis linnale projekti puhul ei meeldinud. Jaanuari alguses esitas Tartu ülikool kohtule Narva linna vastu hagi, millega taotleb ehitusloa andmist. Kohus võttis järelemõtlemiseks aja maha, järgmine kohtuistung on määratud septembrisse.