Rahvusooperi peadirektor Paul Himma ütles, et viimane aeg oleks tõsiselt mõelda uue hoone asukoha reserveerimisele, sest saja aasta jooksul pole jõutud spetsiaalselt muusikateatrile maja ehitamiseni.

Himma sõnul pole kiire ehituse alustamisega, vaid õige koha leidmisega. «Meie tänased unistused on homse päeva reaalsus,» sõnas ta. «Võib juhtuda, et siis, kui ehitama hakkame, pole kuni Maarduni enam ühtki vaba krunti.»

Ilmselt ei kerki Estonia uus saal siiski juurdeehitisena vana maja kõrvale, sest koos Kanutiaia, Toompargi, Tuvi tänava pargi ja Musumäega on kavas peatselt looduskaitse alla võtta ka Tammsaare park koos Estonia tagusega.

Kultuuriminister Urmas Paet ütles, et rahvusooperile parima koha leidmiseks moodustatakse järgmise nädala algul komisjon, millesse kuuluvad arhitektid, kultuuri-, linna- ja keskkonnaametnikud peavad otsima ise Estoniale kohti, aga korraldama ideede saamiseks ka avaliku konkursi.

Paet sõnas, et komisjoniliikmed teevad oma ristid ise pealinna kaardile, konkursist osavõtjad peavad aga esitama ka eskiisid, kuidas sobib teater pakutud keskkonda. «Igal juhul ei räägi me sellest, et hakkas järgmisel-ülejärgmisel aastal ehitama, vaid koha broneerimisest,» rõhutas Paet. «Võib-olla kerkib maja alles viie või kümne aasta pärast.»

Tallinna abilinnapea Toivo Ninnas ütles, et teatrile vajalikku maad hiljem välja ostma hakates või selleks maju lammutades tuleks ehituse hind liiga kõrge. «Paari-kolme aasta pärast pole krunti enam kusagilt võtta,» ennustas ta.

Himma sõnul tuleb arvestada kuni viie hektari suuruse maaga, mille servad on 200 ja 300 meetrit. Maja peab olema 30-35 meetrit kõrge ja ruumalaga 120 000 - 140 000 kuupmeetrit, see peab mahutama 1000-1500 pealtvaatajat.

Estonia muusikateatri uue hoone hind ei tule Himma sõnul alla 1,5 miljardi krooni.