Kokku tõi õigusliku analüüsi koostanud advokaadibüroo Advokaat Viktor Särgava välja kolm episoodi, millega Aavik rikkus ettevõtte juhile seadusega ettenähtud hoolsuskohustust.

Rahaliselt suurimat kahju, 54 miljonit krooni, tekitas Aavik üleliigse rapsiseemne varumisega. Kui aga AS-il Biodiesel õnnestub kohtus välja nõuda kahju, mida ettevõte on kannatanud 2004. aasta oktoobris Weroliga sõlmitud rapsiõli tarnimislepingu lahtiütlemisest tulenevalt, tuleb Werolil oma kukrut kergitada 140 miljoni krooni võrra.

Seega võivad Aaviku kahjulikud lepingud ettevõttele maksma minna ligi 200 miljonit krooni.

Aavik ei kommenteeri

Põllumajandusminister Ester Tuiksoo nõuniku Maido Pajo sõnul on hetkel Lõuna ringkonnaprokuratuurile esitatud sooviavaldus tsiviilhagi esitamiseks Erki Aavikult kahju väljanõudmiseks ligi 54 miljoni krooni ulatuses.

“See summa ei sisalda või-malikke nõudeid tulenevalt tehingust AS-iga Biodiesel, kuna praeguseks sellest tehingust kahju tekkinud ei ole,” selgitas Pajo. Seega soovib Werol Aavikult esialgu tagasi saada rapsiseemne liigagarast varumisest tekkinud kahjusummat.

Aavik ise rääkis eile, et pole kursis tema vastu esitatud kahjunõudega ning ei saa Weroliga seotud teemat kommenteerida, kuna ta on allkirjastanud vastavasisulise kokkuleppe. Samuti pole Aavik kursis advokaadibüroo Laus & Partnerid koostatud õigusliku analüüsiga ning pole selle koostamisel andnud mingisuguseid ütlusi.

Analüüsi kohaselt rikkus Aavik Soome rapsitöötleja Mildola OY ostupakkumist tehes juhatuse liikme kohustusi. Lisaks sõl-mis Aavik eelarveväliselt rapsiseemne hankelepinguid 67 103 tonni rapsiseemne ostmiseks.

Endine rahandusminister Taavi Veskimägi leidis, et süüdlaselt kahju sisse nõudmine on ainuõige

lahendus. „Pahatahtlike, hooletute või küündimatute juhtide eest ei ole kaitstud ükski omanik ja ka riik. Küsimus on pigem, kas omanik suudab oma vara ja sellega teostatavate tehingute osas järelevalvet teostada või mitte,” nentis ta.

Weroli kohal taas pankrotioht

•• Biodiesel kaebas Weroli pankrotimenetlusest vabastanud Jõgeva kohtumaja otsuse eelmisel nädalal edasi Tartu Ringkonnakohtusse.

•• Biodiesel leiab muuhulgas, et Jõgeva kohus ei analüüsinud ega hinnanud otsuse tegemise eel Weroli sisulist maksejõuetust. Lisaks ei mõista edasikaebaja, miks Weroli ajutine pankrotihaldur Olev Kuklase on firma puhul esialgu avastanud maksehäireid, mis ei ole ajutise iseloomuga. Samas hiljem on ta aga oma seisukohta muutnud.

•• Lisaks seadis Biodiesel kahtluse alla Weroli juhatuse liikmete Robert Närska ja Helmo Hainsoo andmed ettevõtte maksejõulisuse tõendamiseks ning peab vajalikuks mehed üle kuulata.

•• Jõgeva kohtumaja otsustas Weroli pankrotti mitte välja kuulutada jaanuari keskel.

•• Biodiesel on peagi alustamas Weroliga kohtuvaidlust oma 140 miljoni kroonise nõude suhtes Tallinna linnakohtus.

Toivo Tänavsuu