Kokku oleme hinnanud neile 17 000 isikule maksimaalseks väljamakseks 2,3 miljonit eurot. Praeguseks on välja makstud 1,53 miljonit eurot ja maksta on veel maksimaalselt 770 000 eurot, ütles maksu- ja tolliameti teeninduskorralduse osakonna juhtivspetsialist Hannes Udde. Suurim summa oli kahe pensionäri koos esitatud tuludeklaratsiooni alusel välja makstud 22 000 krooni (1406 eurot – toim),”.

Keskmise maksutagastussumma suurust aga tema sõnul välja tuua ei saa. Need summad on nii erinevad, et keskmist on raske öelda,” tähendas ta. Kui aga veidi üldistades arvutada keskmine tagastussumma keskmise pensioni pealt, mis on tänavu  305 eurot, siis näitab rehkendus, et kolme aasta pealt tagasi saadav maksimumsumma oleks 856 eurot.

Riik on valmis liigselt kasseeritud raha inimestele tagasi maksma, aga kuna Eesti rahvastikuregistri ja teiste riiklike andmebaaside andmete ühildumine on kehv, siis osutus 17 000 pensionärini jõudmine keerukaks ettevõtmiseks, milleks kulub mitu kuud. Esimeses etapis saatsime laiali e-kirjad neile, kelle aadressid meil olemas olid, kokku tuli 1400 kirja. Kui neile ei vastatud, siis helistasime, telefoninumbreid oli meil veidi rohkem. Nüüd saadame paberil kirju. Praeguseks on saadetud 6340 kirja ja teavitada on veel 3700,” andis Hannes Udde ülevaate.

Ennetavad järjekordi

„Meil oleks võimekust ka kõik need kirjad korraga välja saata, aga me ei tahaks, et nad (pensionärid – T. J.) kõik korraga tuleks maksuametisse ja peaks siin tundide kaupa järjekorras seisma, nii et me veidi hajutame seda. Saadame kirju igal nädalal ja  oktoobrikuuks peaks olema kõik kirjad laiali saadetud,” rääkis Udde ja rõhutas, et maksutagastust kirja saamise aeg ei mõjuta. Deklaratsioone saab teha kolm aastat tagantjärele. Seega on kõige kiirem 2008. aasta deklaratsiooni esitamisega, mille  tähtaeg on 31. märts 2012 ja siis see aegub. 2009. ja 2010. aastaga on vastavalt aasta ja kahe võrra rohkem aega.

Kogu teavitustööst hoolimata pole 6340 kirja saajast umbes 500 sellele reageerinud ega maksutagastust nõutanud. Põhjused on erinevad, kuid levinud probleem on just selles, et inimese tegelik aadress ei pruugi klappida rahvastikuregistrijärgse aadressiga. „Riigi andmebaasid ei ühildu omavahel kuigi hästi,” märkis maksuameti avalike suhete juht Anne Osvet. „Leidub ka neid inimesi, kes ei soovi maksuvabastust. On neid, kes on öelnud, et ei soovi avaldust esitada, sest tahavad esitada tuludeklaratsiooni ja kogu raha korraga tagasi saada,” selgitas sotsiaalkindlustusameti peadirektori asetäitja pensionide ja toetuste alal Liivi Evartson.

3700 eakat on veel teavitamata

Eesti Päevaleht avalikustas aprillikuus, et Eestis on üle 36 000 pensionäri, kes maksavad ilmselt teadmatusest pensionilt tulumaksu. Artiklitele järgnes suur tunglemine pensioniameti kontorites, sest paljud pensionärid ei olnud kindlad, kas neil on maksuvabastuseks vajalikud dokumendid esitatud. Tormlemine algas ka maksuametis, kuhu tuli esitada tuludeklaratsioon.

Sotsiaalminister esialgu eitas probleemi. „Täiendav tulumaksusoodustus pensionäridele on kehtinud juba aastaid. Võib eeldada, et valdav osa pensionäre on sellest teadlik,” ütles minister Hanno Pevkur Eesti Päevalehele 13. aprillil.

Arvandmeid siiski maha vaikida ei saanud ja asutuste koostöös algas ulatuslik uurimine, mis tuvastas, et tulumaksutagastuseta on jäänud umbes 17 000 pensionäri .

Saadud andmete põhjal algas suur teavitustöö ning praeguseks ei ole saavutatud otsekontakti veel 3700 eakaga, kellel on õigus riigilt raha tagasi saada.

Mida teha, kui on kahtlus?

„Kui on kahtlus, kas maksuvabastuse avaldus on esitatud, saab seda teada ka telefoni teel ja pensioniametisse kohale tulla ei ole vaja,” toonitas maksuameti avalike suhete juht Anne Osvet. Sotsiaalkindlustusameti infotelefoni number on 16 106. Võib helistada ka maksu- ja tolliameti infotelefonil 1811. Mõlemalt telefonilt saab esmast vajalikku teavet.

Kui mittetöötav pensionär on avalduse pensioniametile juba korra esitanud, siis ei ole vaja pärast iga pensionitõusu või uue aasta saabudes uut avaldust esitada.

Praegu töötavatel pensionäridel oleks hea meeles pidada, et töötamise lõpetades on neil õigus tulumaksuvabastust kasutada. Selleks tuleb esitada avaldus pensioniameti klienditeenindusele.