Rahvusooper Estonia juhi Aivar Mäe sõnul konkreetset krunti ooperimaja ehituseks pole, kuid ooperimaja soovitakse rajada Admiraliteedi basseini äärde. „Kui mõni erafirma tahaks Admiraliteedi basseini ääres maad osta, siis läheks see maksma 200–300 miljonit krooni, kuid kui tahab riik, siis hinnad kohe kordistuvad,” tunnistas Mäe esimest takistust. „Igatahes kuulutame jaanuari lõpus välja eskiiskonkursi – otsime enne hea arhitektuurilise lahenduse ja seejärel alles hakkame basseini ümbruses täpset asukohta otsima.”

Septembrikuus avaldatud rahvusooper Estonia erilehes toodi välja 32 võimalikku ooperiteatri asukohta, mis ulatusid Lennusadama ümbrusest kesklinna kalmistu lähikonda ja Lasnamäeni välja. Siiski on kõige populaarsemaks variandiks jäänud Admiraliteedi bassein, mille ümber on lausa kolm võimalikku asukohta.

Ka arhitektide liidu esimehe Peeter Pere ning Tallinna peaarhitekti Endrik Männi hinnangul on seni parimaks valikuks ja praegu kõige tõenäolisemaks ooperiteatri asukohaks Admiraliteedi ja Poordi tänava vaheline 2,8-hektarine ala. „Arhitektide liit koostab juba eskiiskonkursi tingimusi ning ootame Aivar Mäelt stardipauku,” sõnas Pere. „Krunt on eriti hea, kuna asub paarikümneminutilise jalutuskäigu kaugusel Estoniast ja loodetavasti tuleb uuest ooperiteatrist sama legendaarne hoone kui Sydney ooperimaja.”

Krundi omanikul oma plaanid

Ooperimaja hind tuleks aga kopsakas – kuni kahe miljardi kroonini välja – selleks loodab kultuuriminister Laine Jänes abi leida Euroopa tõukefondidest. „Uue toetusperioodi ettevalmistamine on alanud ja nii Eesti kui ka teiste Euroopa Liidu riikide kultuuriministrite soov on kultuurivaldkonna mahukamad toetusvõimalused,” sõnas ta.

Senise favoriitkrundi üks omanikke AS-i Riverside juht Aivar Nõu tõdes aga, et ei Aivar Mäe ega kellegi teisega ooperimaja rajamiseks mingeid kokkuleppeid ole.

„Mulle pole suudetud selgeks teha, kust ooperimaja ehitamiseks raha peaks tulema,” lausus Nõu ning lisas, et ka temal endal on krundi jaoks omad plaanid. „Ilmselgelt on Eesti riik kahemiljardilise ooperiprojekti jaoks liiga vaene ka.”