Selle nädala alguses hakkasid kirjakandjad tallinlaste postkastidesse pistma korterelamute rekonstrueerimistoetusest rääkivaid infovoldikuid, mida ehivad majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi pilt ja pöördumine. 280 000 voldiku trükkimine ja levitamine maksis riigile 19 173 eurot. Parts ütles, et hea meelega ei näeks ta selles voldikus oma pilti, ent keegi peab valimistest hoolimata siiski inimeste poole pöörduma. „Informatsioon peab inimestele kohale jõudma, see peab olema mingi persooni poolt kantud. Me ei saa sinna ju panna mingit möldrit või ametnikku,” lisas Parts.

Kuigi Eesti mittetulundusühingute ja seltside liidu egiidi all neil valimistel heast tavast kinnipidamist jälgivad hea tava valvurid, kes Eesti Päevalehega suhtlesid, ei näe selles juhtumis otsest ebaeetilist administratiivse ressursi ärakasutamist, saab nende sõnul siiski küsida, kas valimiste aktiivses agitatsioonifaasis postitatavas voldikus peab ikkagi sõna võtma valimistel kandideeriv minister. Kui aga peab, siis kas selle voldiku postitamisega poleks saanud oodata? Parts ütles, et voldikul ja valimistel pole mingit seost. Tõsi, viidet Partsi erakondlikule kuuluvusele ega kandideerimisele voldikus pole. Voldik on osa Kredexi kampaaniast, mis tutvustab 2012. aastani kasutada olevat korterelamute rekonstrueerimistoetust. Toetusi tutvustav kampaania on aga Partsi sõnul hädavajalik just nüüd ja praegu, sest praegu on viimane aeg mõelda toetuste taotlemisele, et ehitushooajal saaks töödega pihta hakata.

Aeg otsus teha

Ministri juttu kinnitas ka Kredexi juht Andrus Treier. „Selleks et 2011 suvel saaks rekonstrueerimistööd ette võtta, tuleb otsused teha veebruaris-märtsis, et vajalikud toetus- ja laenutaotlused esitada ning ehitusprojektid tellida,” lisas Treier. Praegu olevat inimeste huvi Kredexi kaudu jagatava toetuse vastu liiga leige. Kui raha on toetusteks ette nähtud ligi 30 miljonit eurot, siis seni on taotlusi tulnud vaid kolme miljoni jagu. Propagandaeksperdi ja hea valimistava valvuri Agu Uudelepa sõnul tuleks selliseid voldikuid hinnates vastata kolmele küsimusele: kas just selle poliitiku figureerimine just sellel materjalil on vajalik; kas seda infot on vaja jagada just praegu; kas seda infot on vaja saata neile, kellele see saadeti? „Kas kõik Tallinna elanikud vajavad teavet ühistute remontimise finantseerimise kohta või piisaks näiteks kirjast ühistute esimeestele?” küsis Uudelepp.

Minister Partsi reklaamvoldikud pandi aga valimatult kõikjale, näiteks soovitab minister renoveerimisele mõelda ka värskelt nii väljast kui ka seest renoveeritud majade elanikel. Politoloog ja hea valimistava valvur Mari-Liis Jakobson ütles, et kindlasti ei saa administratiivne tegevus Eestis lõppeda lihtsalt sellepärast, et valimised on tulemas. „Kui eetikapiirid rangelt paika panna, siis ministri, üldse ühegi poliitiku pildi kasutamine rakenduspoliitikat tutvustavas voldikus on ikkagi taunimist väärt,” lisas Jakobson kindlalt.

Vakra kutsub odavamalt uisutama

•• Läinud nädalal saatis Nõmme linnaosa vanem Rainer Vakra nõmmelastele oma pildiga kupongid, mis annavad õiguse kasutada poole odavamalt Nõmme turul asuvat liuvälja.

•• Linnaosavalitsuse avalike suhete nõunik Jukko Nooni selgitas, et tegemist on linnaosavalitsuse kampaaniaga.

•• Küsimusi administratiivse ressursi otstarbeka kasutamise kohta tekitab näiteks ka läinud nädalavahetusel Salme kultuurikeskuses korraldatud Põhja-Tallinna rahvatervise päev. Keskuse ees üritusele kutsuvate plakatite juures võis näha parlamenti kandideeriva keskerakondlasest linnaosavanema Karin Tammemäe näopilte. Sama isik jagas Põhja-Tallinna lasteaedades hiljuti oma näopildi ja tervitusega kalendreid.

•• Üleeile kirjutas Eesti Päevaleht 23. veebruaril toimuvast Kalevipoja vastuvõtust, mida on hakatud seostama Isamaa ja Res Publica Liiduga. Ürituse korraldamiseks andis riik regionaalministeeriumi realt 62 447 eurot. Kahe nädala eest kirjutas Eesti Päevaleht Tallinna abilinnapeast Deniss Boroditšist, kes kutsus lapsed linnarahva raha eest teatrisse.