Arstlikes komisjonides teostatavate kohustuslike terviseuuringute maksumus peaks uue eelnõu kohaselt vähenama 623-lt kroonilt 413-le ühe kaitseväekohuslase kohta, selgub ministri määruse muutmise eelnõu seletuskirjast.

Võrreldes senisega vähendatakse lausuuringutena teostatavate laboratoorsete analüüside mahtu. "Laboratoorsete uuringute loetelu lühenemine on osaliselt tingitud ka asjaolust, et mitmed seni kehtivas määruses nimetatud uuringud teostatakse tänapäeva laborites ühtse analüüsina (vere automaatuuring) ning puudub vajadus selle komponentide üleslugemiseks," seisab eelnõu seletuskirjas.

Määruse muudatusega kõrvaldatakse ka senikehtiv reegel, mille kohaselt tuleb nõutavad terviseuuringud teha ka juhul, kui isiku mittekõlblikkus tegevteenistuseks ilmneb juba olemasolevate meditsiiniliste tõendite või arstliku läbivaatuse tulemusel.

"Enamikul juhtudel on kaitseväekohustuslase või kaitseväelase tegevteenistuseks (ajutine) mittekõlblikkus tuvastatav eelnevalt teostatud eriarsti konsultatsiooni või terviseuuringute tulemuste põhjal või arstlikul läbivaatusel komisjonis kohapeal," seisab eelnõu seletuskirjas.