Karl Ristikivi majamuuseumi uue sarja avaloeng algab täna kell 17.

Sarja loengud hakkavad toimuma kord kuus kolmapäeviti, ütles ETAle Ristikivi muuseumi juhataja Aare Pilv. Kevadistel loengutel räägib TÜ õppejõud Ele Süvalepp Ristikivist ja arbujatest, aprillis kõneleb Tiit Hennoste Ristikivist ja modernismist ning mais Rutt Hindrikus Ristikivi päevikuist.

Ristikivi elas Tartus alates 1936. aastast, mil ta läks 24aastaselt ülikooli geograafiat õppima. Praeguses majamuuseumis Hermanni tänaval jõudis ta elada vaid kolm aastat, kuid neid aastaid pidas ta oma elu õnnelikemaks - temast sai kirjanik.

Esimese tunnustuse saavutas ta lastekirjanikuna juba 1935. aastal raamatuga "Lendav maailm", mida auhinnati kirjastuse Loodus lastekirjanduse võistlusel. Sama võistluse auhinna pälvis ta ka 1936. aastal raamatutega "Sinine liblikas" ja "Semud" ning 1938. aastal raamatuga "Sellid". Tema ammune unistus Tartu Ülikooli õppima asuda sai teoks just tänu Looduse auhindadele.

Tõsisema tunnustuse tõi Ristikivile romaani "Tuli ja raud" 1938. aastal, millega ta saavutas esimese koha Looduse romaanivõistlusel. See romaan moodustab koos kahe järgneva teosega "Õige mehe koda" ja "Rohtaed" Ristikivi esimese romaanitsükli, mida on nimetatud Tallinna triloogiaks. Kolme romaani üks tunnusmotiive on inimese teekond, mis ühendab kogu Ristikivi loomingut.

Triloogiateks jaotub ka Ristikivi ajalooliste romaanide sari, mille keskne teema on õhtumaa saatus alates ristisõdade ajastust 13. sajandil kuni tänapäevani. Tema ajaloolised romaanid, kuhu lisaks triloogiatele kuulub kaks eraldi romaani ja ajalooliste novellide kogu, jutustavad küll Euroopa ajaloost, kuid seal on viiteid ka kaasaja sündmustele.

1972. aastal ilmunud Ristikivi ainuke luulekogu "Inimese teekond" on eesti luule üks terviklikumaid ja armastatumaid luuleraamatuid.

Karl Ristikivi päeva peetakse Tartus alates 1990. aastate algusest, Karl Ristikivi majamuuseum tegutseb alates 1991. aastast.