"Vangla asukoht on hea ja ehitus valmib kõigest hoolimata ning oluline verstapost kinnipidamisasutuste reformis saab tõeks," teatas Udem.

„On selge, et asukoha valiku puhul jäävad sageli üles mitmed riskid, mida visuaalse vaatlusega ei ole võimalik tuvastada. Ja enamus neist probleemidest paiknevad maa sisemuses. Nende välja selgitamiseks teostatakse geoloogilised uuringud,” lausus Udam.

Udami sõnul tegi Viru Vangla asukoha geoloogilised eeluuringud tegi IPT Projektijuhtimine OÜ, täiendavaid uuringuid teostas ka projekteerija tellimisel OÜ Rei Geotehnika ning keskkonnamõjude uuringu teostas OÜ Kupi. Udam lausus, et siinkohal tuleb pidada silmas, et geoloogiliste uuringute eesmärk on ikkagi see, et valida õiged ehitustehnilised lahendused mitte asukoht.

„Geoloogilised uuringud ei ütle, et asukoht ei ole sobiv, vaid juhivad tähelepanu asjaoludele, millega ehituse käigus tuleb arvestada,” ütles Udam.

„Kui vald leidis, et viru Vangla asukoht on sobiv, siis tuleb tagada selleks ka vajalikud infrastruktuurid. Vee ärajuhtimise süsteem on üks osa infrastruktuuridest. Vangla kinnistu omanik ei saa minna kõrvalaladele ja hakata seal omatahtsi toimetama,” lisas Udam.

Kui survelise liigvee probleem on selgunud, siis tuleb sellele Udami sõnul ka lahendus leida ja siin on vaja kõigi osapoolt ühist tegevust (Riik, kohalik omavalitus, kinnistu omanik ning ehitajad, projekteerijad).

Udami sõnul on selline protsess käimas. „See on täiesti normaalne asjade kulg ja teema üledramatiseerimine näitab võhiklikkust ja/või pahatahtlikkust,” lisas Udam.

Viru Vangla ehituse käigus ilmnenud liigvesi ei ole Udami sõnul ainult Viru vangla, vaid terve piirkonna probleem ja tuleks lahendada nii või naa, hoolimata sellest kas vangla rajatakse sinna või kuskile mujale. „Pigem on hoopis hea, et probleem saaks lahenduse nüüd ja ühe suure projektiga koos,” lisas ta.

Viru Vangla asukoht valiti koostöös Ida–Viru maavalitsuse ja Jõhvi linnavalitsusega välja 2002. aastal.