Rocca al Maresse praegusele porgandipõllule tivoli vahetusse lähedusse kerkiva kaubanduskeskuse ehitus algab septembri keskel. Omanikud tahavad keskusest teha esimese suurpoe, kust leiab kõik eluks vajaliku alates mööblist ja näpitsatest ning lõpetades piima ja kaelakeega.

"See tuleb autokaubanduskeskus, nagu Ameerikas. Maja fassaad on merelainekujuline ja vikerkaarevärvides," selgitas Lemminkäinen Eesti AS juhataja Avo Lillemäe pärast edukat läbirääkimist võimaliku investoriga.

300-meetrise fassaadiga autokaubanduskeskuse ehituse esimene etapp peaks valmima 1998. aasta suvel, väikestele poekestele ning mööbli- ja rauaärile mõeldud osa lõpetatakse sügisel. Uue keskuse rendipinna üür ei tule kallim kui 250 krooni ruutmeetrilt. Kaubanduskeskuse ruutmeetri hinnaks kujuneb Lillemäe sõnutsi tõenäoliselt ligi 9000 krooni.

Kaubanduskeskust rajava Rocca al Mare Kaubanduskeskuse AS-i on Lemminkäinen Eesti AS seni investeerinud 6 miljonit krooni, mis tuleb samuti investoritel kinni maksta.

Loomaaia asedirektor Vladimir Fainshtein sõnas, et tulevikus peaks Rocca al Mare kaubanduskeskust ning loomaaeda ühendama sild. Kaubanduskeskuse rajajad on oma plaanides jõudnud juba rippraudteeni, mida mööda inimesed saaksid pärast tivolikaurussellil tiirlemist ja Elevandimaja külastamist kohe kauplusse sõita.

Linn kaubanduskeskuse rajamist ei toeta. Haabersti linnaosa vanem Vladimir Panov ei soovinud vabaõhumuuseumi, tivoli, loomaaia ja suurpoe ühendamise kavatsust kommenteerida. "Projekti kui sellist pole," märkis ta napisõnaliselt.

Haabersti linnaosa vanema sõnul ei tule rippraudtee rajamine linna seisukohalt kõne alla. "Euroopaski on vähe selliseid vabaõhukeskusi, rippraudtee rikuks kogu pildi. Monorelss oleks kõige huvitavam," avaldas Panov arvamust ja rõhutas, et esialgu on kõik plaanid arvamuste tasemel.

Paldiski maantee 102 tuleva suurpoe projekteerijad - Laitila arhitektuuribüroo Soomest ja AS Nord Projekt Eestist - on kaubanduskeskusele nimeks andnud Market 2000 ABC. Laitila on varem projekteerinud nii tanklaid kui ka ostukeskusi, samuti sigaretitehase Peterburis ja tivoli Hokaidos.

1995. aasta augustis loodud Rocca al Mare Kaubanduskeskuse AS-i nõukokku kuuluv Avo Lillemäe ütleb, et huvi on tuntud ka tulevases kaubanduskeskuses bürooruumide saamise vastu. Ehitada võib firma 36 000 ruutmeetrile, 22 000-ruutmeetriseks kavandatud keskusest tehakse kaubanduspinnaks esialgu 7500 pluss 10 000 ruutmeetrit. äri saab oma vedelküttekatlamaja ja tuhandekohalise tasuta parkla.

Kaubanduskeskus peaks ehitajate hinnangul ennast ära tasuma umbes kaheksa aastaga. 7,7 ha suuruse maa-ala hoonestamisõiguse sai ehitusfirma Lemminkäinen Eesti AS-i tütarfirma linnalt 1995. aasta oktoobris 60 aastaks.

PIRET PEENSOO