Kogu pingeritta paneku mängu muudab intrigeerivaks aga see, kuidas paigutatakse nimekirja esiotsa niinimetatud sõltumatud kandidaadid ja erakonnaga seotud inimesed. Ka endine esimene eestkõneleja Marek Strandberg möönis, et vaidlus selle üle, milliste põhimõtete järgi nimekirja järjestus nii üle Eesti kui ka ringkondades jooksma hakkab, tuleb kõige keerulisem.

„Kuid see on esimest korda Eesti poliitika ajaloos, mil nimekirjas kandideerivad inimesed otsustavad ka päriselt nimekirja pingerea,” lisas Strandberg. Kui peaks sündima otsus, et nimekirja esimeseks numbriks on roheliste erakonda kuuluv kandidaat, saab suure tõenäosusega roheliste esinumbriks Aleksei Lotman.

Nimelt väidab Strandberg, et temal pole ambitsioone nimekirja esinumbriks hakata. Küll oleks valmis esimese koha vajaduse korral endale haarama Toomas Trapido. „Kui vaja, siis ikka olen valmis ka esinumbriks hakkama,” kinnitas Trapido. Kokku on Trapido väitel roheliste kandidaatidest potentsiaali esinumbriks saada ligi kümnel. Ühe esinumbrikandidaadina pakkus Trapido välja sõltumatu kandidaadi Kaarel Tarandi.

Esinumber võiks olla esimees

Tarandil puudub enda sõnul ambitsioon erakonna üleriigilise nimekirja esinumbriks hakata. Tema loogika ütleb seda, et kuna valimisnimekiri kannab seadusest tulenevatest nõuetest roheliste erakonna nime, võiks selle esinumber olla ka erakonna esimees.

Trapido pakkus, et nimekirja esimene ots võiks reastuda nii, et parteilised ja sõltumatud kandidaadid on paigutatud vaheldumisi. Ka Strandbergi sõnul saab ühiskonnale saata sõnumi muutusest üksnes siis, kui nimekirja pingereas on väärtustamist vajavad kandidaadid võimalikult eesotsas.

2007. toimunud parlamendivalimistel oli roheliste esinumbriks Marek Strandberg, kes suutis Harju- ja Raplamaal koguda 5668 häält.

Eesriie langeb teistegi parteide pingeridadelt

•• Täna ja homme avaldavad oma valimisnimekirjad ka Kesk-erakond, Rahvaliit, Reformierakond ja sotsiaaldemokraadid.

•• Varem on suurema osa oma valimisnimekirjast avaldanud vaid Isamaa ja Res Publica Liit. Kui faktitäpne olla, siis saab Reformierakonnast täna esimene parlamendis esindatud erakond, kes kinnitab ja avalikustab kõigi eelolevatel valimistel oma nimekirjas kandideerivate kandidaatide nimed ja pingerea.

•• Homme saavad paika ka sotside, Keskerakonna ja Rahvaliidu kandidaadid ja nende koht nimekirjas. Näiteks Rahvaliidu puhul võib tekkida homsel partei volikogu istungil küsimus, kas nimekirja esinumbriks peaks olema äsja tutvustatud peaministrikandidaat Jaan Toots või erakonna esimees Andrus Blok. Rahvaliidu pressiesindaja Andres Raid ütles, et talle teadaolevalt on kokku lepitud, et erakonna esinumber on siiski erakonna esimees.

•• Homme õhtuks oodatakse aga maskide langemist ka seni kiivalt oma programmi ja nimekirja var-janud ning idaraha skandaalis räsida saanud Keskerakonnalt.