“Planeering on vastuolus planeerimis- ja ehitusseadusega, kuna seda ei avalikustatud pärast linnavalitsuse kinnituse saamist, vaid suvel, mil inimesed puhkasid,” ütles Säästva Eesti Instituudi projektijuht Mari Jüssi.

Täna hommikul saadavad Säästva Eesti Instituut, Eesti Keskkonnainstituut, Eestimaa Looduse Fond, Eesti Roheline Liikumine, Nõmme Tee Selts, Eesti Looduskaitse Selts, Eesti Üliõpilaste Keskkonnakaitse Ühing Sorex ja Eesti Noorte Looduskaitse Ühing pöördumise linna- ja riigiametnikele, kelle kompetentsi planeeringu kooskõlastamine kuulub.

Jüssi sõnul läkitatakse laiali ka avalik pöördumine, millele on lubanud alla kirjutada heliloojad ja kirjanikud. “Linnal ei ole ametlikku alust puid maha võtta või Kaarli puiestee alla parklat teha. Kogu detailplaneering on tehtud kiirustatult ja valesti. Kaart näitab, et haljastus säilitatakse, aga seletuskirjas hakkab jutt rekonstrueerimisest,” osutas Jüssi.

MÕIS TUNNISTAB VILBA EKSIMUST. Jüssi sõnul on erinevusi ka tenniseväljakute alla planeeritud parklakohtade arvus. “Kord öeldakse numbriks 400, siis 500, siis 516. Asi ei ole ainult puudes, vaid selles, et linnavalitsus on hämanud avalikkust, linnavolikogu ja komisjone. Kogu juhtum on äärmiselt korruptsioonihõnguline,” nentis Jüssi.

Tallinna linnapea Jüri Mõis tunnistas eile, et abilinnapea Priit Vilba eksis väites, et enamus Kaarli puiestee allee puudest on haiged ning tuleb seepärast maha raiuda.

“Ma arvan, et see oli Priit Vilba spontaanne reaktsioon puude mahavõtmise protestile,” ütles Mõis Eesti Päevalehele. “Ma ei oska kommenteerida, ma arvan, et Priit Vilba ei ole ka spetsialist puudehaiguse määratlemisel.”

Samas kinnitas Mõis, et linnavalitsus pole loobunud ideest Kaarli puiestee puud asendada uutega. Linnapea nimetas alleed hambutuks puuderiviks, mida on sama kole vaadata kui tara või tenniseväljakute tribüünide tagust ala.

“Täna on Tallinnal ülim aeg puud välja vahetada ja on ka rahalised võimalused. Mida täpselt teha tuleb, peavad ütlema spetsialistid,” teatas Mõis.

Mõisa sõnul on Kaarli puiestee uuendamine väga tähtis. “Kui vaadata seda Vabaduse väljakut praegu, siis minul on häbi. Väljak on täis ‰lagbaumidega putkasid, kus toimub mingi väikeettevõtte omakäeline parkimiskorraldus,” lausus linnapea.

Tallinna volikogu esimehe Rein Voogi (Reformierakond) sõnul peavad puud alles jääma. “Kas puud on terved või ei, ei hakka mina ütlema. Siin peavad spetsialistid kokku leppima,” ütles Voog. “Olen näinud teistsuguseid ekspertiise, mis näitavad muud kui Botaanikaaia oma. Selge see, et küsimus on hetkel segane ja vajab ehk laiemat rahva arutelu.”

“Kui abilinnapea avaldab arvamust, millest teistel, kaasa arvatud erakonna sees, on erinev arusaam, ei tähenda see veel, et abilinnapea tuleb välja vahetada,” ütles Voog erakonnakaaslase Vilba kohta.

MÕÕDUKAD PROTESTIVAD. Botaanikaaia ekspertiis näitas, et Kaarli puiestee allee 107 puust on haiged ja väheväärtuslikud vaid neli. Vilba väitis aga, et enamus puud on haiged ja tuleks maha saagida.

Tallinna linnaaedniku Tiina Tallinna sõnul ei küsi linnavalitsus kelleltki kooskõlastust või nõusolekut Kaarli puiestee alleelt pärnade raiumiseks, sest ala pole looduskaitse all.

Samas kinnitas Harjumaa keskkonnateenistuse juhataja Jaan Pikka, et oli ise juures looduskaitseala määramisel Tallinna kesklinnas ning tõmbas punase joonena looduskaitse alla ka Kaarli puiestee. “Ilma valitseja ehk siinkohal siis keskkonnaministeeriumi loata ei tohi seal midagi ette võtta,” ütles Pikka.

Eile teatasid riigikogu Mõõdukate fraktsiooni liikmed, et on vastu kavale võtta Kaarli puiesteel maha hulk elujõus puid. Mõõdukate hinnangul aitaks parkimisprobleeme lahendada ja kesklinna liiklusintensiivsust vähendada linnavõimude tegevus ühistranspordi arengusse panustamisel.

“Elusate põlispuude mahavõtmine on ühiskonnale olulise märgilise tähendusega tegevus ning linnavalitsus peaks hoolikalt kaaluma enne, kui astutakse paljudele linnaelanikele mõistetamatuid samme,” ütles Mõõdukate esimees Andres Tarand.