Erakonna liikmed, keda on üle 1500, valivad Leisi koolimajas toimuval üldkoosolekul uued kogud, muudavad põhikirja ja programmi ning sõnastavad partei edasised eesmärgid Euroopa Parlamendi ning kohalike omavalitsuste valimisteks, vahendas erakonna pressiteenistus.

Üldkogul pannakse hääletusele põhikirja muudatus, mis lubab valida erakonnale esimehe ja neli aseesimeest. Praegu juhib parteid 13-liikmeline juhatus, kelle seast on valitud neli eestkõnelejat.

Tänase seisuga kandideerivad erakonna juhatusse Marek Strandberg, Jaan Tepp, Maret Merisaar, Mikk Sarv, Gilleke Kopamees, Ain Kabal, Agu Kivimägi, Katrin Idla, Valdur Lahtvee, Aleksei Lotman, Marina Jannsen, Mart Jüssi, Maire Forsel, Paul Tammert, Aino Värbu, Andres Siplane, Urmas Makrjakov, Jüri Ginter, Ott Köstner, Jaanus Raim ja Anti Poolamets.

„Erakonna tulevase juhatuse suuruse otsustab üldkogu, nagu ka selle, kas erakond valib esimehe ja juhatuse või jätkatakse sama teed, et juhatusel puudub esimees, kuid on eestkõnelejad,” ütles erakonna juhatuse liige Marek Strandberg.

Strandberg lausus, et kui põhikirja muudatus leiab toetust ning selle poolt hääletab üle poole üldkogul osalejatest, kavatseb ka tema erakonna esimeheks kandideerida. "Kuid kandidaate tekib kindlasti veel," lisas ta.

Põhikirja võimalikust muutmisest sõltub ka üldkogul valitava uue juhatuse suurus. "Kui säilib praegune kord, võiks juhatus olla väiksem, kuid kui otsustatakse valida ka esimees ja aseesimehed, siis suurem," lausus Strandberg.

Strandbergi sõnul on erakonna olukord eelmise üldkoguga võrreldes mitmes mõttes muutunud. "Ühelt poolt oleme esindatud Riigikogus, kus meil on võimalus sekkuda poliitiliste otsuste tegemisse, teisalt aga tuleb meil üles ehitada enda piirkondlik struktuur, pidades silmas uusi kohalikke valimisi 2009. aastal," lausus ta ja lisas, et nüüd peab üldkogu otsustama, kuidas ja kelle juhtimisel edasi minna.

EER üldkogu ürituste raames toimub Leisi laululaval tasuta kontsert „Rändaja õhtulaul”, samas esitleb MTÜ Saare Mahe ökoloogiliselt puhtast toormest valmistatud mahejäätist.