„Kui riik pakub oma kodanikele turvalist identifitseerimise ja sõnumi edastamise võimalust, ei tohi selline võimalus sisaldada tagauksi,“ teatas ta oma kategoorilisest vastuseisust ID-kaardi nõrgestamisele.

Ta lisas, et õiguskaitseorganis peavad leidma muud viisid kuritegevuse ohjamiseks „Eesti on seisukohal, et kuritegude vastu võitlemiseks peab leidma teisi vahendeid, ID-kaardi turvalisuse arvelt seda teha ei tohi,“ rääkis Rõivas.

Peaminister avaldas muret, et nö tagauks võiks rikkuda ID-kaardi omaksvõtnud rahva usaldust süsteemi vastu „Eesti on näinud aastaid vaeva ID-kaardi tehnilise ja subjektiivse turvalisusega. Tagauksega ID-kaart ja krüpteerimine kahandaks usaldust meie süsteemi vastu, kuna sellise tehnilise tagaukse loomine avab võimaluse seda kasutada kõigil, kel vastavad tehnilised oskused ja teadmised.“

Nagu kõik teisedki, kinnitas Rõivas, et täna pole ID-kaardi krüpteerimissüsteemi ligipääsu kellelgi. „Eesti ID-kaardil ei ole praegu tagaust ja me ei poolda ka selle tekitamist. Eesti seisab kindlalt selle eest, et ID-kaardi sajaprotsendiline turvalisus säiliks.“

Eesti Päevaleht kirjutas täna, et Euroopas suureneb surve tagauste ehitamiseks võimsatesse krüpteerimissüsteemidesse, sest need on hakanud takistama õiguskaitseorganite tööd.