Lõhkekehad olid esialgseil andmeil pandud jahikaupade kaupluse Jagdwelt ukse ja akna juurde. Paremat kätt jääva jahipoe kaupluse vitriin lendas tükkideks, samuti vasakule poole jääv naistepoe vaateaken.

"Plahvatuslained purustasid ka paljud üle tee olevate elumajade aknad kuni neljanda korruseni ja mitu suurt poevitriini. Plahvatus rebis maha mitu reklaamtahvlit," kirjeldas Tallinna tuletõrje- ja päästeameti (TTPA) pressiesindaja Kirill Teiter.

Enam said kannatada Roosikrantsi 8 ja 8a hoone, aga ka teispool tänavat olnud Roosikrantsi 15 maja aknad. Viga sai ka üks auto. Lähedal asuva nn Šveitsi maja plokkaknad pidasid vastu, märkis BNS. Ühegi hoone põhikonstruktsioonid viga ei saanud.

##Sündmuskohal käinud Kesklinna vanema asetäitja Jüri Lump ütles BNS-ile, et akende klaasimine on eelkőige omanike mure, kuid majaomanikel on õigus abi saamiseks linnavalitsuse poole pöörduda. "Loodetavasti oli neil ka kindlustus," ütles ta.

Sündmuskohale jõudnud politsei- ning päästeametnikud sulgesid varahommikul Roosikrantsi tänava ning avastasid Roosikrantsi tänaval plahvatuskohast Pärnu maantee suunal kell 4.50 veel kaks lõhkeseadeldist meenutavat pudelit.

Pommirühm leidis arvatavad lõhkekehad Roosikrantsi 10 ja Roosikrantsi 12 majade juurde. Pommirühm tegi kahtlased esemed kahjutuks, kas tegu on samuti lõhkeseadeldisega, selgitab ekspertiis. Roosikrantsi 12 majas asub Harju maavalitsus. Roosikrantsi 10 a aadressil on Rodi Advokaadibüroo OÜ, Raisio Nordic Eesti AS, Eli Lilly (Suisse) S.A. Eesti filiaal ja Alar Eiche Õigusbüroo OÜ.

Päästjad tõid öösel sündmuskohale ka oma bussi, kus une pealt üles ehmatatud ja vapustatud majarahvale sooja ja kohvi pakuti. Peale kahe inimese, kes said kriimustada, keegi tõsisemalt kannatada ei saanud, ütles TTPA pressiesindaja.

Juhtunu asjaolude selgitamiseks alustas Tallinna politseiprefektuur kriminaalmenetlust, mille võttis esmaspäeva hommikul üle keskkriminaalpolitsei.

Päästeameti pressiesindaja Priit Laos ütles Eesti Päevaleht Online'ile, et plahvatuse tagajärjel on purustatud mitmed kaupluste vitriinid, elumajade aknad kuni neljanda korruseni ning üks uks on eest ära lennanud. "Päästjad andsid juhtimise üle politseile, sest tulekahju ei olnud ja inimesed kannatada ei saanud," ütles Laos.

Eesti Päevalehe ajakirjaniku sõnul olid suuremad purustused majadel Roosikrantsi 6 ja 8, kus vähemalt 25-30 akent purud.

"Purustused oleks suuremad olnud, aga õnneks oli plahvatuskoha vastas tühi krunt, kuhu lööklaine hajus," rääkis plahvatuskohas käinud ajakirjanik. "Kõige rohkem said kannatada Roosikrantsi 6 ja 8 majade esimestel korrustel asuvad kauplused ja kontorid. Nende kahe maja koha pealt oli tänaval suletud igasugune liiklus, politseilindid olid ees. Mõlema tänava otstes kontrollis politsei läbisõitvaid autosid."

Helsingin Sanomat Online märkis kell 11.06, et plahvatus toimus soomlaste ühest lemmikhotellist Santa Barbarast vaid 150 meetri kaugusel. Online kirjutab, et Roosikrantsi tänav on üldiselt rikaste välismaalaste resideerumise lemmikpaik.

"Pommi suurus, plahvatamise paik ja aeg viitavad sellele, et tegemist oli hoiatusega ja kellelegi ei tahetud otseselt viga teha," kirjutas Helsingin Sanomat Online.

Keskkriminaalpolitsei palub kõigil, kes omavad antud sündmuse kohta mingit informatsiooni või kes märkasid esmaspäeva öösel Roosikrantsi tänavas midagi kahtlast, võtta ühendust politseiga telefonil 050 36 080. Soovi korral tagatakse helistajate anonüümsus.

Jahikaupluse juhataja Jüri Merimaa ei usu, et rünnak oli suunatud tema kaupluse vastu, kuna tema kaupluse ees plahvatas vaid üks pommidest. Merimaa rääkis Äripäev Online’ile, et ei ole varasematel päevadel märganud oma kaupluse ees ühtegi kahtlast meest ja pole teda ka ähvardatud. Kauplus oli kindlustatud.

Pommiohvriks sattunud jahikaupluse juhataja Jüri Merimaal (sündinud 1950) kuulub ka piiratud käibega relvade, laskemoona ja sihikute müügiga tegeleva OÜ Baltic Armaments juhatusse. Samuti kuulub Merimaa restoraniteenuste pakkumise ning jae- ja hulgimüügiga tegeleva OÜ Emko Trading juhatusse ja on krediidiinfo andmetel seotud Jagdwelti-nimelise spordiklubiga.

Mis asub Roosikrantsi 8, 8a ja 8b (infotelefoni 1182 andmetel):

Roosikrantsi 8

A&Tova kaupluse AT Sport

Roosikrantsi 8a

Baltic Armaments Co Ltd

Eurohansa OÜ kauplus Metsik Orhidee

OÜ Jagdwelt kauplus Jahimaailm

Roosikrantsi 8b

Eesti Üliõpilaste Selts Põhjala Tallinn

Medeia OÜ õmblustööd

Medeiaco OÜ kübarate valmistamine ja müük

Õeke OÜ Goldwell juuksurisalong