„Lätis ning Leedus kaob armee kui selline ära. Sisuliselt on nende kaitsevägi on võimeline ainult missioonidel käima,“ rääkis Roosimägi Päevaleht Online’ile.

„Kui me tahame, et kaitsevägi kriisi- või sõjaolukorras tegutsemisvõimeline oleks, siis meie väiksel riigil pole ajateenistusele alternatiivi,“ lisas ta.

„Kui on kehv majanduslik seis, siis tuleb ikkagi püstitada küsimus, et mille jaoks on kaitseväge vaja. Kui meil on kaitseväge vaja, et ta suudaks kriisiolukorras reageerida, siis see on üks eesmärk. Kui meil on kaitseväge vaja ainult missioonidel käimiseks, siis on see teine eesmärk,“ rääkis Roosimägi.

„Kui vaadata summat, mis riik suudab kaitseväele eraldada, siis selle eest saaks palgaarmeena üleval pidada paari jalaväepataljoni ning mõned juhtimisstruktuurid,“ ütles ta.

„Kas siis tuleks sõjakool ka kinni panna? Kuhu need ohvitserid teenima lähevad?,“ küsis Roosimägi.

„Peame mehitama ka NATO staabid. Sinna lähevad paljud ohvitserid auastmetelt kas major, kolonelleitnant. Kus nad siis kasvavad? Hakkame tänavalt võtma neid? Paneme pagunid peale ja saadame NATO-sse?,“ jätkas ta.

Kui loobuda ajateenistusest, siis tuleb Roosimägi sõnul hakata tervet riigikaitse struktuuri ümber tegema. Riigikaitsesüsteemi välja ehitamiseks kulub tema hinnangul 20-25 aastat. „Aga kas saab öelda, mis toimub maailmas 10 aasta pärast?“ küsis ta.

Roosimägi sõnul oleks lühinägelik ajateenistus majanduskriisis oleva riigi kärpeplaanide tõttu lõpetada.

„Kaitsevägi on nagu näiteks linnavalitsus, kes mõtleb, et kas tasub osta lumekoristamise masinaid. Suvi on ju ilus ja päike paistab. Aga tuleb talv ning siis on juba hilja neid masinaid osta,“ tõi Roosimägi piltliku näite.

Reserv kolonelleitnant Leo Kunnas kirjutas tänases Eesti Päevalehes, et Läänemere äärsed Eesti liitlased on loobumas ajateenistusest, mis pole põhjus rõõmustamiseks.

Kunnas avaldas ka arvamust, et kestva majanduskriisi käigus ning varem või hiljem pakutakse kärpekohana taas välja kaitsekulutusi, mis võimaldab tulla lagedale taaskord ajateenistuse kokku tõmbamise ettepanekuga.