“Külastasin Tartut 15 aastat tagasi. Õnn ja lootus olid need, mis toona meelde jäid,” meenutas kuninganna Silvia oma eelmist suuremast visiiti Tartusse. Toona oli aasta 1992. Tartu kesklinn oli varemeis – Jaani kirik lagunes, vana õllerestorani Humala hoone oli varemeis. Ülikooli peahoone oli ka toona saanud pisikese värskenduskuuri, kuid tänavu olid peahoone ja kogu Tartu südalinn otsekui õide puhkenud roos.

Humala asemel on nüüd     hotell. Kuninganna küll sinna ööseks ei jäänud, kuid vähem kui kümne Tartus viibitud tunni jooksul jõudis Silvia hotelli külastada kahel korral. Mõlemal puhul vahetas ta hotellis riideid, lihvis oma väljanägemist ja puhkas. Eilne tihe päevakava hingetõmbamiseks kroonitud peale eriti aega ette ei näinud.

Rootsist starditi varahommikul, enne lennurajale pääsu pidi lennuki kapten ootama, et saada Tartust Ülenurme lennuväljalt kinnitus, et ilmaolud lubavad maanduda. Ilm Tartus oli juba varahommikul kella viie paiku pilvine. Väljas valitses udu ja kella üheksa ajal sahistati ülikooli rektoraadis võimalusest, et kuninganna ei saabugi pidustusteks Tartusse. Tõenäoliselt kaaluti ka Tallinna või Riia lennuvälja kasutamist, kuid sellisel juhul oleks Silvia jõudnud Tartusse alles pärastlõunasteks üritusteks.

Tartu ülikooli rajaja, Liivimaa, Ingeri ja Karjala kindralkuberneri Johan Skytte mälestusmärgi avamisele eelnenud pooltund möödus tõenäoliselt ülikooli rektorile Alar Karisele ja teistele pidustuste korraldajatele närviliselt, kuid ühtäkki saabus siiski teade, et Silvia hakkab jõudma Ülenurme lennuväljale ja ilmaolud lubavad tema lennukil ka maanduda. Vähem kui poole tunniga oli korteež Toomemäel riigikohtu hoone ees ja monumendi avamine võis alata. Tartu inimesed võtsid kuninganna vastu sooja aplausiga.

Monumendi avamisel peetud kõnedes rääkisid peaminister Andrus Ansip, rektor Karis ja kuninganna Silvia Skytte seostest Rootsi kuningaperega (oli ju Skytte kuningas Gustav II Adolfi õpetaja) ja Tartuga. Lisaks sellele, et Skytte aitas rajada Tartu ülikooli, oli ta ka Rootsi esimese ülikooli – Uppsala ülikooli – kantsler ning ka Liivimaa kohtusüsteemi rajaja.

Toomemäele oli kogunenud ligi pool tuhat inimest, kes soovisid kuningannat oma silmaga näha. Lisaks akadeemiliste üliõpilasorganisatsioonide esindajad ühes korporatsiooni värvidega. Pidulikkust aitasid luua ka puhkpillimängijad.

Katte Skytte monumendilt võtsid maha kuninganna ja ülikooli rektor. Veel enne monumendi avamist vabandas Silvia kohalesaabunute ees hilinemise pärast. Kuid peetud kõnes rõhutas Silvia, et Eesti ja Rootsi sõprus on väga tugev ning selle kinnituseks on tihedad haridus- ja kultuurisidemed. Muuseas, Silvia sai Skytte monumendi endaga eile õhtul lennukiga lahkudes ka kaasa võtta. Nimelt valmistas Skytte monumendi autor Tiiu Kirsipuu monumendist miniatuurse koopia, mis oli pakitud Tiina Piisangu valmistatud nahkehistöö karpi. Lisaks sai Silvia kingituseks ka juubelialbumi. Kuid eelkõige rõõmustas kuninganna teda tänavatele tervitama kogunenud rahva rohkuse üle. Silvia sai teekonnal Toomemäelt Tartu ülikooli peahoonesse ka kümneid lillekimpe ja kuulis sadu tervitushüüdeid.

Silvia lubas uuesti tulla

Eriti rõõmsaks muutus kuninganna aga Tartumaal Tammistus  Eesti Agrenska Fondi rehabilitatsioonikeskuse nurgakivi panekule järgnenud minikontserdil, kus esinesid Tartu Mart Reiniku gümnaasiumi poisid.

Enne minikontserti sai Silvia tuttavaks ka kahe Eesti Agrenska Fondi poolt nõustatava noormehega. Neist noorem oli Martin, kes andis Silviale külaskäigust veelgi soojema tunde jätmiseks omalt poolt lilled. Kuid veidi vanem noormees Kermo oli Silviale kirjutanud kirja ning ka joonistuse, mille üleandmise eel tervitas ta kuningannat puhtas soome keeles ja teatas: “Tervetuloa Viroon”. Silvia muidugi ehmatas esimese hooga ära ega saanud aru, et miks Rootsi kuningannat tervitatakse soome keeles, kuid tänas noormeest sõbraliku peanoogutusega siiski.

Tammistus sai Silvia kunstnik Piret Veski valmistatud taldriku, millel oli kujutatud lootuse ja armastuse sümbol Madonna.

Õhtupoolikul osales Silvia “Kuningas Gustavi galal” ning lahkus veidi enne Tartu ülikooli rektori Alar Karise ja Tartu linnapea Urmas Kruuse vastuvõttu ning lendas tagasi koju. Silvia sõnul soovinuks Tartu ülikooli pidustustest osa saada ka Rootsi kuningas Carl XVI Gustaf, kuid paraku pidi ta täitma oma ametiülesandeid ja olema Jaapanis maailma skautide fondi juhtkomitee koosolekul. Silvia lubas Tartu ülikooli esindajatele, et ta külastab tulevikus taas Tartut. Kuninganna seekordset visiiti jääb Tartu mäletama tõenäoliselt pikka aega, sest nüüd on Tartu ülikooli peahoone ja selle ümbrus suurepärases korras.

Pidustused ülikooli aastapäeva raames jätkuvad Tartus veel tänagi.