Rotermann City OÜ on seni kavatsenud rajada aadressil Rotermanni 4, busside lõpp-peatuse vastas asuvasse hoonesse tantsusaalid, kunstigalerii ning eksklusiivsed korterid ja äripinnad, mis peaksid valmima 2009. aastal.

Praegu Kiievis viibiva Rotermann Eesti nõukogu esimehe Urmas Sõõrumaa kinnitusel pole hoone tulevane funktsioon aga veel päris kindel. “Kui Eestisse tagasi tulen, siis saab sellele rohkem mõtlema hakata. Täpsemad plaanid peaksid selguma lähiajal,” ütles Sõõrumaa.

Tallinna kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse osakonna juhtivspetsialisti Henry Kuninga sõnul on 20. sajandi alguses ehitatud elevaatorihoone oma mastaabilt ja funktsioonilt suhteliselt erandlik hoone, mis seab ümberehitajale ka teatud tingimused. “Elevaatorihoone on arhitektuurselt erandlik – pikk, kõrge, peaaegu ühegi aknata. Ehitis on kaitse all ja välisseintesse aknaid raiuda ei tohi, see on kõige suurem väljakutse arhitektile, kes seda moodsamaks kohendab,” selgitas Kuningas. “Täpsemaid tingimusi saab loetleda, kui hoone projekt on ees, kuid sinna ei tohi peale ehitada ega vitriinaknaid ette panna.”

Hoonesse sobib ka kino

Sõõrumaa sõnul on akendeta hoone kasutuskõlblikuks muutmiseks palju võimalusi. “Kunstigalerii on ühe plaanina muidugi sobiv, samas saab sinna ehitada näiteks ka kino,” lausus Sõõrumaa.

Sõõrumaa märkis, et praegused kohad, kus peetakse Tallinna kunstioksjoneid, on väikesed. Juhul kui hoonesse tuleb siiski galerii, kujutleb ta seda siiski pigem rahvale kunsti näitamise kui elitaarse kohana. “Galerii on mõeldud ikka inimestele, niisama võiks ju oma pilte kodus ka vaadata,” sõnas Sõõrumaa ja lisas, et Rotermanni kvartal tuleb kinnisvaraturu väiksest madalseisust hoolimata lõpuni arendada.

Elevaatorihoonele annavad uue funktsiooni arhitektuuribüroo Koko arhitektid Olga Batuhtina ja Andrus Kõresaar, keda ei õnnestunud telefoni teel tabada.

Kuninga sõnul ei jää hoone väljanägemine büroo nägemuses siiski päris samaks. “Hoone sees on lubatud seintes muudatusi teha, muidu ei saaks seda üldse kasutusele võtta. Üht-teist on Koko kavandanud katusega. Sinna tuleb terve hulk katuseaknaid ja väljaasteid,” selgitas Kuningas.