Käivitatava siseturu eeliseks oleks tema sõnul kindlasti värske kauba sortiment. „Saaks pakkuda nii liha- kui ka kalatooteid. Välitingimustes on kahjuks lubatud müüa vaid pakendatud kaupa, aga õigel turul peab ikka värsket kraami leiduma,” rääkis Pärli. Siseturule tuleks tema sõnul arvatavasti kohti suuremale hulgale kauplejatele kui hoovis, kus on seni müügiga tegelnud 20 kaupmeest.

Pirukad otse Saaremaalt

Pika elevaatorihoone kõrval asuva nisu-rukkiveski taastamine on plaanitud kvartali teise arendusetappi. Nende kahe vahele jääb veel mahukas leivavabrik-galerii. Kuigi omanikering pole siseturu alustamise otsust veel kinnitanud, on kindel, et vaatamata ruumi olemasolule tuleb rinda pista mitme pakilise probleemiga – neist olulisimad on soojustus, valgustus ja toiduainete säilitamise tingimused.

„Igapäevases toidumajanduses ei saa kuidagi mööda vaadata veterinaar- ja toiduameti reeglitest,” sõnas Rotermanni kvartali turundusjuht Andre Poopuu. Kaupmeeste huvi siseturul jätkamise ja uute võimaluste vastu on Poopuu sõnul olnud suur, kuid seis on veel segane. Alguses oli optimistlik plaan avada siseturg juba oktoobri lõpus, kuid nüüd ei julge Poopuu veksleid välja anda.

Turul edukalt pirukatega kaubelnud mamsel Mai ehk Mai Suurpere ütles, et soovib samuti sisetingimustes jätkata. „Müün ka Kuressaares, aga Tallinnas on rohkem rahvast,” märkis ta. Igal hommikul saadab Mai Kuressaarest teele umbes viissada värsket, algusest lõpuni käsitsi tehtud kooki-pirukat.

Kevadel hoo sisse saanud välituru tulemustega jäid projektijuht Merilin Pärli sõnul rahule nii kvartali arendajad kui ka kaupmehed. „Külastajate ülelugemist küll ei toimunud, aga vahe oli silmaga selgelt nähtav, inimesi käis pidevalt. Kvartalisse tuli elu sisse,” lisas ta.

Enamik müüjatest, kes turumüüki kevadel alustasid, on püsinud siiamaani. Lahkunud on üksikud ja nende asemele on tulnud kohe uued.

Pealinnas praegu kaks siseturgu

•• Sellel pühapäeval toimub Rotermanni õuel ka viimane käsitöö- ja disainiturg, mis pakub Eesti päritolu ja eesti­pärast di­saini ning käsi­tööd. Juba novembrikuus võib aga suurt hulka kauplejatest näha keskuse sees – aatriumis jõuluturul.

•• Rotermanni kvartal teeb koos­­tööd ka Tallinna kesklinna valitsusega, et Tallin­na jõuluturud üksteist täiendaksid.

•• 10. oktoobril taasavatakse ajalooline turuhoone Nõmmel. Ka Nõmme turu tunnuslauseks on „Eesti kaup Eesti tootjalt”.

•• Kesklinnas on siseturg veel Balti jaama juures ja keskturul. „Ei usu, et me oma siseturu ava­misega kellelegi kannale astume. Siseturul oleks kauplejaid umbes 25 ringis. Usun, et ruumi jätkub kõigile,” ütles Andre Poopuu.

•• Neljapäevase seisuga maksis näiteks kodumaine õunakilo Rotermanni turul 20–30 krooni, tomat 20–25 krooni, kukeseened 60 krooni ja kartul 8 krooni kilo. Suitsulatika kilo eest küsiti 60–70 krooni, aga kilogrammi suitsuangerja eest 390 krooni.