“Eesmärk on tekitada südalinna integreeritud avalik linnaruum, mis ühendaks Admiraliteedi basseini ja Viru väljakut ning muudaks fragmenteeritud kvartali terviklikumaks,” ütles eskiisprojekti autor, AS-i EA Reng arhitekt Martin Aunin. Rotermanni kvartali planeeritud ala suurus on 2,5 hektarit ning see piirneb Ahtri tänava, Hobujaama tänava ja kobarkinoga.

##Tallinna üldplaani järgi peab Rotermanni kvartal saama tähtsaks lüliks kujunemisjärgus sadamaala ja täisehitatava Viru väljaku vahel, jäädes mõlemast umbes 200 meetri kaugusele. Arhitektid on püüdnud teha kvartali jalakäijatele võimalikult atraktiivseks, muuhulgas kahetasandiliste kulgemisteedega.

“Kaldpindade ja katuseterrasside maastik põimub selle alla jäävate kaubanduspindade ja pääsudega maa-alustesse parklatesse. Labürintlikku ja kihilise iseloomuga avalik linnapark kino ja prooviveski vahel võimaldab atraktiivse ja sujuva mineku ülemisele tasapinnale ja galeriidele,” kirjeldas Aunin oma tulevikuvaadet.

Jalakäijate skvääre ja avalikke terrasse on planeeritud

ääristama puud. Rohelist lisavad katuseaiad ja haljastatud galeriid, mis on sobivad kohad näiteks suvekohvikutele.

Terrassidega linnapark ja klaasitud äritänav

Kvartali keskele on planeeritud terrassidega linnapark. “See on vajalik selleks, et meelitada inimesi teisele tasandile, kuhu tulevad äripinnad,” selgitas Aunin. Tema sõnul võiks teise tasandi kaudu pääseda ka üle Ahtri tänava tulevasele rannapromenaadile, sest sinna on jäetud silla ehitamise võimalus.

Lisaks kvartalit läbiva kahehaarmelise linnamaa siiludele lõid arhitektid alale veel kaks põhja-lõunasuunalist jalakäijate passaaži, kuhu planeeritakse šikki klaasitud äritänavat.

“Jahulao ja leivavabriku vahelt korstna suunas kulgeva klaasitud kaubatänava saab rajada läbi nisu- ja rukkiveski kolmekorruselise hoone esimese korruse,” ütles Aunin. Klaasitud passaaž ulatub korstna aluseni.

Detailplaneering näeb ette kaitsealuse hoonestuse rekonstrueerimise ja paigutab vabadele aladele hooneid, mille alumistel korrustel avatakse äripinnad, ülemistel on aga elamispinnad. Kobarkino ja Metropoli hotelli juurde on ette nähtud kolme- kuni seitsmekorruselise või 24 meetri kõrguse hoone ehitamine, mis arhitekti sõnul ei tohiks vaadet rikkuda.

“Pigem rikastavad saledad ja klaasised uued hooned vaateid, varjates osaliselt Metropoli hotelli.

Kinokompleksiga võrreldes jäävad nende mahud tagasihoidlikumaks. Oleme vaatelisust muinsuskaitsealustele hoonetele kontrollinud ka arvutisimulatsiooniga,” kinnitas Aunin.

Vanad hooned paistavad uute vahelt välja

Ahtri tänava äärne krunt Hobujaama tänav 13 on planeeritud hoonestada fragmentaarselt, et säiliks vaated vanadele hoonetele. Korstnast jõujaama poole tuleb arhitektide kujutluse kohaselt maa-alune pääs jõujaama-klubihoonesse.

Kvartali alla on ette nähtud ka maa-alused parklad, mis mahutaks kuni 290 autot. Selle üle, kas autod peaksid parklasse sõitma jalakäijate teed kasutades või mitte, käivad praegu veel vaidlused.

Parkimisest ja autoliiklusest Rotermanni kvartalis loe homsest lehest.