2009. aasta Euroopa Liidu nüüdisaegse arhitektuuri preemia ehk Mies van der Rohe auhinna sai Norra arhitektuuribüroo Snøhetta Oslo ooperi- ja balletiteatri eest, ent peale võitjate valiti välja ka mõnikümmend üle-euroopalisele rändnäitusele ja kataloogi pääsevat tööd.

Esimest korda murdis nende lõplike väljavalitute hulka ka Eestisse rajatud hoone – KOKO arhitektid Andrus Kõresaare ja Raivo Kotovi Rotermanni kvartalisse loodud laudsepatöökoda. „Euroopa kontekstis on eesti arhitektuur oma tasemelt täiesti konkurentsivõimeline ja tähelepanu köitev,” kinnitas töö üks autoreid, arhitekt Raivo Kotov.

Üle-euroopalises konkurentsitules võttis alates möödunud detsembrist mõõtu 340 hoonet. Eestist kandideeris seitse tööd, ent laudsepatöökoda pääses kõige kaugemale.

„Laudsepatöökoja rekonstruktsioon äratab huvi oma mahulise lahenduse poolest, tõe­näoliselt oli see ka üks põhjusi, miks just see hoone jõudis väljavalitute sekka,” hindas Kotov.

Ajalooliselt asus nüüdseks uue kuue saanud hoones puidutöökoda, Nõukogude ajal makaronitehas. Maja ajaloolisele, rekonstrueeritud osale lisasid KOKO arhitektid kolm monoliitbetoonist alumiiniumplaatidega kaetud torni. Nüüdseks seitsmekorruselise hoone tornides asuvad üle terve korruse büroopinnad, esimesed kaks korrust on kaubanduse, restorani ja ilusalongi päralt. Tornid on kaetud komposiitplaadiga, mis koos fassaadivalgustusega annab neile päeval ja öösel erineva ilme.

Rotermanni kvartalist pürgis nimekale preemiale teisigi nominente: arhitektuuribüroo Kosmos arhitektide Ott Kadariku, Villem Tomiste ja Mihkel Tüüri äri- ning kortermajad ning jahulao büroohoone, millel autoriteks on Hanno Grossschmidt, Tomomi Hayashi ja Yoko Azukawa arhitektuuribüroost HG Arhitektuur.

Peale selle kandideerisid Lotte lasteaed Tartus (Kavakava OÜ: Siiri Vallner, Indrek Peil), Seedri tänava pansionaat Pärnus (Arhitektuuribüroo JVR: Kalle Vellevoog), Tallinna sünagoog (KOKO Arhitektid: Lembit-Kaur Stöör, Tõnis Kimmel, Andrus Kõresaar, sisearhitektid Raili Paling, Liis Lindvere) ning Korvamäe suveköök Lõuna-Eestis (Arhitektid Muru ja Pere OÜ: Peeter Pere, Urmas Muru).

Euroopa Komisjon ja Mies van der Rohe fond annavad 60 000-eurose peapreemia välja iga kahe aasta tagant viimase kahe aasta jooksul valminud objektidele.