Kohalikuna looduskaitseliselt väärtuslike niitude korrastamisprojekti juhtiv Jüri Keskpaik rääkis, et Ruhnu lõunaosas Holma ja Süstaku nina vahel on kavas taastada ühtekokku 113 hektarit rannaniite. Tegemist on ligi pool sajandit niitmata-karjatamata piirkonnaga, kus on võimust võtnud roostik ja võsa.

Looduskaitse alla kuuluvate niitude taastamise mõte tekkis ruhnlastel koostöös Eestimaa looduse fondiga ja selleks kirjutati projekt, mis keskkonnainvesteeringute keskuse kaudu rahastamist leidis.

Keskkonnaameti Hiiu-Saare-Lääne regiooni juht Kaja Lotman ütles, et rannaniitude taastamine on hädavajalik eeskätt saarel säilinud haruldaste konnade kõrede ja seal nähtud kadumisohus tiivuliste niidurüdide pärast. Need mõlemad rannaniitudele omased liigid kuuluvad Eestis ohustatuse tõttu rangeima kaitse alla. „Viimati kuulsid kohalikud kõrede hääli 2011. aastal, mistõttu loodame väga, et nende populatsioon on päästetav,” tähendas Lotman. Kuigi kõnealust niiduala pole pikka aega kasutatud, on uuringud Lotmani sõnutsi näidanud, et see on siiski taastamiskõlblik.

Täna hakkavad kolmteist ELF-italgulist veistele aedikut ehitama ning laupäeval peaksid neile appi tulema veel paarkümmend ruhnlast ja nende sõpra.