Pärast karu lahkumist on Ruhnu saanud uue kogu saarerahvast jahmatanud looduse kurioosumi osaliseks –  ööl vastu esmas-

päeva sadas seal taevast rahe kombel haisvaid lutikaid alla.

“Kui südaööl koolimajast lahkusin, mõtlesin, et sajab tihedat rahet, ning tõmbasin kapuutsi pähe,” kirjeldas oma võika maiguga ning uskumatuna tunduvat läbielamist Ruhnu kooliõpetaja Ave Viirmaa. “Laternate valguses aga võis näha, et tegelikult langes taevast hoopis tohutult lutikaid alla, nii et puulehed rabisesid. Jopelt neid maha pühkides käis hais üle pea ja neid muudkui kukkus mulle kaela. Terve tee oli lutikaid täis ja kõndisin neil otsas.”


Haisevad sõnniku järele


Hommikul olid kogu saarel kõneaineks vaid lutikad, kuna kõikvõimalikud kohad – pesunöörid, paadid, autod ja kivid – kihasid nendest enesekaitseks vastikut haisu levitavatest putukatest. Inimesed tundsid mutukates ära lutikad, kes mõnikord satuvad koos marjadega suhu.

Maha sadanud lutikate rohkus hämmastas ka hommikul sadamasse tööle tulnud Priit Kapstat. “Lutikad oli igale poole kobaratesse kogunenud ning maa oli kaetud umbes ruutmeetriste laikudega, kus igaühes oli sadu putukaid,” rääkis Kapsta. “Kuna puhus lõunatuul, siis pakkusime kohe välja, et äkki lätlased saatsid meile jälle mingi nuhtluse kaela.”

Kuuldes Ruhnus olnud öisest lutikasajust, arvas putukateadlane Urmas Tartes, et ligemale kaheksa millimeetri pikkuste, alt roheliste ja pealt punakaspruunide putukate puhul on tegu ühe kilplutika liigiga. “Mõnedel putukatel tuleb pärast kindlaid tsükleid ikka massilist paljunemist ette,” selgitas Tartes, millest võis siinmail seninägematu lutikasadu tingitud olla. “Ilmselt käis mõnest sellisest paljunemiskohast tromb üle ning kandis lutikad Ruhnu kohale, kus nad ka alla sadasid.”

Kogenud putukateadlane ei uskunud, et lutikad oleksid ise vabast tahtest massiliselt parves kaugel meres asuvale Ruhnule lennanud. “Lutikad ei ole nii head lendajad, et väga pikki vahemaid läbida,” osutas Tartes. “Tuleb ikka ilmakaarti vaadata, et teada saada, kust tormituuled on hiljuti üle käinud.”