„Võib-olla oleks otstarbekas korraldada selline küsitlus, mille abil selgitataks välja need konkreetsed sammud, mida tuleks küsitletavate meelest teha, selleks, et see kultuuri ja rahvuse säilimine saaks tagatud,” rääkis Reformierakonna ridadesse kuuluv Rummo.

„Mulle isiklikult ei meeldi antud kontekstis sõna „säilitamine”. See meenutab kuidagi säilitusainete kasutamist või sügavkülma panemist. Ma kujutan ette hoopis Eesti kultuuri, rahvuse ja keele kestvust,” lisas ta.

Vastates küsimusele konkreetsete sammude kohta, mida saaks tema hinnangul ära teha rahvuse ja kultuuri säilimiseks, juhtis Rummo tähelepanu nendele meetmetele, mis on suunatud Eesti iibe kasvatamisele.

„Konkreetset kultuuri ja keelt kannab edasi ikka teatud hulk inimesi ning see teatud hulk inimesi peab olemas olema,” jätkas ta.

„Eesti sündivus on tänu jumalale, inimestele ja poliitilistele sammudele tõusnud. Loomulikult läheneb periood, kus potentsiaalseid sünnitajaid saab vähem olema,” rääkis Rummo.

Sisserändesse suhtub Rummo pigem ettevaatlikult ning märkis, et kõigepealt tuleks tegeleda kohalike inimeste haridustaseme ning tööoskuse tõstmisega.

„Alles viimases järjekorras mõelda selle peale, et keskmise ja madalama kvalifikatsiooniga inimesi kust tahes Eestisse juurde tuua,” jätkas ta.

Rummo hinnangul tegelevad poliitkud antud küsimusega üsna intensiivselt.

„Ei tule ette ühtegi olulisemat Eesti erakonda, kelle programmides see teema oleks kuidagi välistatud. Ka ideoloogilist mitte kõige lähemate erakondade puhul tuleb tunnistada, et seda aspekti peetakse silmas küll. Retooriliselt vähemalt, aga ka tegudega,” lisas ta.