„Naisi on ettevõtluses vähem väga arusaadavatel põhjustel. Nad tahavad peret ja soovivad olla töötav ema. Neid kahte rolli ei ole alati lihtne koos täita,“ rääkis Rute.

„Siin on ka palju ära teha, teha lastehoid kättesaadavamaks, anda nii pereemale võimalus oma ettevõtja ambitsiooni realiseerida. Hiljutine Euroopa Komisjoni analüüs näitas ka, et Eestis alla kolmeaasaste lasteajakohti ei piisa ja seega on päris väikeste laste kõrvalt raske midagi teha,“ jätkas ta.

„Lasteaia- ja sõimekohtade kättesaadavus on probleemiks ka Saksamaal ja Hollandis, kus traditsiooniliselt on naised perega koju jäänud. Muutused toimuvad, kuid väga aeglaselt aktsepteeritakse, et naine ei pea koju jääma,“ ütles Rute.

Tema sõnul on teine temaatika kultuuriline ja kohati isegi psühholoogiline.

„Kui me räägime keskmisest naisest, siis naised otsivad rohkem turvalisust ja on vähem altid riske võtma,“ arvas ta.

„Statistika näitab seda, et naisettevõtja kaalub tõesti üheksa korda läbi enne, kui ta ettevõtte loob. Ja kui ta selle sammu astub, siis on ta juba väga kindel, et ta õnnestub,“ nentis Rute.

„Samamoodi näitab laenude analüüs, et naisettevõtja on parem tagasimaksja kui meesettevõtja. Ehk siis on alustajaid küll vähem, aga samas püüavad naised olla kvaliteetsemad ja mitte võtta ülemääraseid riske,“ jätkas ta.

Rute meenutas, et Inglismaal tehti väga põnev laenude kättesaadavuse analüüs naisettevõtjata jaoks ja tuli välja, et kuigi paberite järgi keegi ei diskrimineeri naisi siis laenuotsuse tegemisel ollakse naisettevõtjate osas tihti nõudlikumad.

„Kui vaadata, mida teha annaks, kuidas naisettevõtjaid rohkem oleks on väga oluline eeskujude leidmine, julgustamine. Sama tähtis on vahendite, näiteks laenude kättesaamine ja kolmandaks kõige elementaarsem, et naisel oleks võimalik pere- ja tööelu ühendada,“ ütles ta.

Täispikkuses intervjuud Maive Rutega saate lugeda ülehomme ilmuvast Eesti Päevalehe ühiskondlik-poliitilisest lisast Möte.

Sel reedel ilmuvas Möttes avaldavad oma mõtteid veel Jesper Juul, Scott Diel, Mai Loog, Marion Pajumets, Riho Laurisaar jt.