Harjumaal Jõelähtme vallas juba neli aastat kestnud tantsu ümber Ruu küla külje alla kavandatava lubjakivikarjääri võib peagi lõpetada valitsus, sest kohalik võim pole ettevõttele kaevandamisloa andmisega nõus.

Harjumaa keskkonnateenistus kiitis tuliseid vaidlusi põhjustanud karjääri keskkonnamõjude hindamise aruande mullu heaks ja kuna keegi seda otsust ei protestinud, tegi enne aastavahetust ettepaneku anda Väo Paasile Ruusse kaevandamisluba.

Siiski pole ettevõttel lootust, et ettepanek saab karjääri vastu sõdinud Jõelähtme vallalt heakskiidu. „Seni on valla keskkonna- ja muinsuskaitsekomisjon selles osas olnud eitaval seisukohal,” sõnas valla keskkonna peaspetsialist Priit Adler.

Adler lisas, et kui algul küsis teenistus kaevandamisloa väljastamist puudutava eelnõu kohta valla arvamust 1. veebruariks, siis taotleb vald tähtaja kuu võrra pikendamist.

Valitsus otsustab

Harjumaa keskkonnateenistuse juhataja Jaan Pikka ütles, et kui vald jääb Väo Paasile väljastatava kaevandamisloa suhtes eitavale seisukohale, läheb asja otsustamine seaduse järgi valitsuse kätte.

„Meil peaks kaevandamisloa andmisest keeldumiseks väga selge alus olema. Antud juhul meil seda pole, kuna karjääri keskkonnamõjude hindamine on heaks kiidetud, ilma et keegi selle vastu protestinud oleks,” selgitas Jaan Pikka. „Kaevandamisloa väljastamise menetlust on võimalik lõpetada ainult siis, kui kaevandaja võtab ise oma loataotluse tagasi.”

OÜ Väo Paas juhataja Veljo Haube kaevandamisest loobumise mõtteid ei mõlguta.

„Teist niivõrd hõreda asustusega kohta Tallinna lähedalt ei leia,” sõnas ta. „Me ei taha olla kellegi vaenlased, aga kui pole kaevamist, pole ka kivi, millest teid ehitada.”

Haube nentis, et isegi kui ettevõte peaks Ruus karjääri avamiseks valitsuselt rohelise tule saama, ei kujuta ta ette, millal õnnestub seal lõpuks kopp maasse lüüa.

„Asi võib kohtuvaidluste korral veel pikalt venida,” nentis ta mõrult ja lisas, et ettevõtte paevarud praegu kasutatavas Väo karjääris lõpevad juba järgmisel aastal.

Veljo Haube nentis, et varude ammendumise tõttu on Väo Paas praegu sunnitud kehtestama 60 töötajale kuni märtsikuuni osalise tööaja. „Järvamaal Koigi vallas on meil Kareda dolokivikarjääri avamiseks küll kaevandamisluba olemas, kuid asi on takerdunud maarendilepingu taha,” tähendas ta.

Teisedki ihuvad hammast

Ruu küla elanik Ülari Tiits nentis, et Ruusse karjääri tulek kaotaks senise rahuliku elukeskkonna. „Kaevud jääksid kuivaks, lõhkamistega kaasneks müra ja vibratsioon,” tõi ta esile kohalike elanike suuremad mured.

Kuigi Harjumaa keskkonnateenistusele pole Väo Paasi plaanitava karjääri lähedusse jäävate n-ö riigi poolt kaevandamiskõlb­likuks tunnistatud paevarude kasutuselevõtuks veel uuringuloa taotlust laekunud, on kohalike teada selle pärast juba teenistuse jutul käidud.

Teisegi võimaliku karjääri tulek üksnes süvendab kohalike inimeste muret. „Juba üks karjäär muudaks kõik, kuid sellisel juhul poleks siin enam mingitki elu. See puudutaks juba sadu inimesi, kes on siia piirkonda elukoha rajanud teadmisega, et mingit kaevandamist ei tule,” nentis Ülari Tiits. „Kui siin ümberringi lõhkama hakatakse, siis minu maja kukub ilmselt küll kokku.”

Ülari Tiits märkis, et vajaduse korral on kohalikud valmis kaevandamise vastu ka kohtulahingut pidama.

Väo Paas kavatseb Ruu lubjakivi karjäärist kaevandada ligikaudu 250 000 kuupmeetrit paekivi aastas.