Ettevõtjast fotograaf Arvo rääkis Päevaleht Online'ile, et tal oli plaanis teha pildiseeria oma koduranna lindudest - pesade ehitamisest kuni poegade väljalendamiseni.

Selle plaani oli ta aga sunnitud pooleli jätma, kuna kõik pesad ja nendes olnud munad on purustatud.

"Mitme kilomeetri ulatuses on jäänud vaid paar kajaka pesa, milleni kas ei ulatatud või on seal vesi liiga sügav," rääkis Arvo. Mehe sõnul on lõhutud vähemalt 20 pesa ja ilmselt kaks korda nii palju.


Kuid tiirud, keda Kakumäel palju on, ei ehitagi pesa, vaid otsivad kividest õnarusi, kuhu munad jätta. "Näha on, et munadega on visatud kaugust, ja kohad, kus munad olid, on täiesti tühjaks pühitud," rääkis Arvo. Endiste munade asemel on kividel ainult pudi. Arvo rõhutas, et kui pesade kallal oleks käinud loomad, poleks kindlasti munade jäänused rannal laiali.


Terveks on jäetud vaid pesad, millele ei ole ligi pääsetud. "Need on kas liiga kõrgel või sügaval vee sees," selgitas Arvo. Kahjuks läheb vesi praegu aina madalamaks, mistõttu ka kividel olevad pesad ja munad, millele mõni aeg tagasi polnud võimalik ligi pääseda, saavad kergemini leitavaks.


Arvo suhtles lühidalt ka ühe rannas sebinud noormehega, kes avaldas arvamust, et pesade rüüstamine on lindude süü. "Mida nad jätavad siis oma mune meie randa vedelema," oli noormehe kommentaar.


Arvo arvab, et noortekambad lähevad randa, neil on igav ning korraldavad seetõttu võistlusi nagu kes leiab kõige rohkem mune. Juba munade puudutamine aga võib ema panna mune maha jätma.



Linnud ei pruugi Kakumäele tagasi minna

Tallinna linnuklubi juhatuse liige Meelis Uustal ütles, et tema teada ei ole pesade ja munade lõhkumine Tallinnas suur probleem olnud. "Pigem talluvad inimesed teadmatusest pesadel. Näiteks Stroomi ranna ja Rocca al Mare vahel Mustjõe roostiku ääres, kus linnud maas pesitsevad, võib see probleem olla." Sellist pesade lõhkumist ei mäleta ta, et oleks varem ette tulnud.

Üllatavana tundub Uustalile tiirude munade kallale minek. "Need on kivi värvi ja tuli kõigepealt üles leida," selgitas Uustal. Ta lisas, et kõik Eesti tiirud on Euroopas kaitse all - nad kuuluvad Euroopa Liidu linnudirektiivi I lisa liikide hulka, kelle kaitseks on vaja luua kaitsealasid.

Riikliku looduskaitsekeskuse Harju-Rapla regiooni loodusvaht Tiit Koit leidis, et selline pesade rüüstamine paneb küsimärgi alla selle, kas linnud järgmisel aastal Kakumäe randa tagasi lähevad.

Keskkonnainspektsioonile Kakumäe rüüstamiste kohta avaldusi esitatud ei ole. Keskkonnainspektsiooni avalike suhete nõunik Leili Tuul ütles, et tema mäletamistmööda pole üldse teateid pesarüüstamiste kohta tulnud, kuid lisas, et eraldi selle kohta ka arvestust ei peeta. Pesade hävitamine läheb looduskaitseseaduse rikkumise alla ja võiks tuua rahatrahvi kuni 18 000 krooni.


Pesade rüüstamisele peale sattudes või muid loodusele kahjulikke tegevusi märgates tuleks neist teada anda keskkonnainspektsioonile helistades numbril 1313 või kirjutades aadressil valve@kki.ee