Slogani “Welcome to Estonia!” võib peagi asendada kutsega seksparadiisi Eestisse, sest sajad tuhanded Rootsi ja Soome mehed siirduvad või on juba siirdunud pärast nende maal prostitutsiooni keelustamist Eestisse, kus selles osas valitseb ebamäärasus ja peataolek. Just hirmust sellise stsenaariumi ees kutsus president Arnold Rüütel täna Kadrioru lossi kolm ministrit ning häirekella oli kuulama tulnud ka Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees. Kutsega Kadrorgu kaasnes üleskutse senisest radikaalsemate meetmete rakendamisele.

Kõigepealt tuleks võtta vastu selgem poliitiline otsus prostitutsiooni kohta, sest kogu sotsiaalne varjupool on omavahel seotud. Prostitutsiooni plahvatusliku tõusuga, mida tingib turu plahvatuslik suurenemine, suurenevad võimalused HIV+ ja AIDSI levikuks, millega niigi juba Euroopas silma paistame.

“Prostitutsiooni on alus, mille pinnal levib nii HIV+ kui AIDS, suureneb kuritegevus. Arvan, et selgelt prostitutsiooni keelustamisega jääksime ka Põhjala õigusruumi. Kui teised naaberriigid prostitutsiooni keelustavad, tuleks ka meil sama teed minna”, selgitas president.

Presidendi avaldust prostitutsiooni kohta toetasid ka kõik tänasest kohtumisest osavõnud Riigikogu liikmed ja sotsiaal- ja siseminister, kelle arvates Põhjamaade otsus nõuab ka meie parlamendilt selgemat poliitilist otsust nendel teemadel. Siseminister Margus Leivo võib prostitutsioonist tulenev mainelangus hakata halvendama Eesti majanduslikku atraktiivsust.

“Kui Põhjamaad nii otsustasid, siis ei jää meil lihtsalt muud üle, kui samuti talitada, et meie maa ei saaks bordelli kuulsuse. Peaksime oma seadusloome üle vaatama. Samuti arvan ma, et kui HIV+ ja AIDSI levik samas tempos jätkub, ei tule siia riiki ka enam investeeringuid ja ärimehi,” kõneles Leivo.

Seadusandluse kõrval peaks kogu ühiskonnas kujundama taunivat hoiakut pahede suhtes, leiab sotsiaalminister Marko Pomerants.

Nädalalehe “Eesti Ekspress” küsitluse tulemusel kaks kolmandikku rahvaasemekest ei poolda prostitutsiooni seadustamist. Riigikogu esimees Ene Ergma leiab, et ükski ühiskond ei ole siiani suutnud lahendada prostitutsiooni probleemi, sest keelustamisega saabuvad uued probleemid.