daamid ja härrad!

Eesti ja Šotimaa asuvad samal laiuskraadil – mitte üksnes geograafiliselt, vaid ka vaimselt. Suhted, mis said alguse 90-ndate aastate keskel jalgpallist, on kujunenud tihedaks koostööks majanduse, teaduse ja kultuuri vallas.

Meri on Eestit ja Šotimaad ühendanud juba keskajast. Samuti on see aidanud meid rasketel aegadel. Oleme tänulikud toetuse eest neile šotlastele, kes abistasid 1945. aastal okupeeritud Eestist põgenema sunnitud ja Šotimaa kallastele jõudnud eestlasi.

Šotimaa on kaunis ja omapärane. Mõtlesin siia sõites, mida ja kui põhjalikult õigupoolest teavad eestlased Šotimaast ja siinsest rahvakultuurist. Ja vastupidi – kui hästi tuntakse teie maal meid.

Arvan, et eestlased teavad teie uhkeid rahvarõivaid ja torupillimuusikat. Ka Eestil on alates eelmise aasta novembrist oma tartan, mis loodetavasti saab Eestis populaarseks. Eestlased teavad samuti Šoti viskit ja on näinud šoti mägiveiseid, keda elab ka juba Eestimaal.

Usun, et Šotimaal teatakse Eestimaad. Eelmise aasta novembri algul siin toimunud Eesti kultuuri- ja äripäevad tutvustasid osakest meist ja lõid head eeldused inimeste omavaheliseks suhtlemiseks. Loodan, et siin parlamendihoones toona kõlanud eesti meeste laul pakkus teile rõõmu ja andis kinnitust, et eestlane on laulurahvas.

Olen veendunud, et just inimestevahelised kontaktid – sündigu need läbi ametialase tegevuse või lihtsalt huvist ja uudishimust – liidavad riike ja rahvaid ning teevad meid teineteisele tuttavamaks ja mõistetavamaks.

Šoti parlamendi ja Riigikogu liikmete vastastikused külaskäigud on olnud sisukad, edendades tänases maailmas nii vajalikku poliitikute omavahelist mõttevahetust. Meid lähendavad ühised väljakutsed, mis seotud rahvastiku vananemisega või puhta looduskeskkonna säilitamisega, aga samuti arengukoostöö kolmandate riikidega – kui tuua vaid mõned näited.

Käesoleva aasta augustis tähistame Eestis meie riikliku iseseisvuse taastamise 15. aastapäeva. Ütlen uhkusega, et nende viieteistkümne aasta jooksul on Eestist saanud avatud ja igati uuendusmeelne riik. Eesti edusammud infotehnoloogia ja e-teenuste vallas on maailmas juba laiemat tuntust võitnud. Nimetagem siin e-valitsust ning maailma esimesi e-valimisi. Tuntuimat Eesti kõrgtehnoloogia firmat Skype teavad maailmas peaaegu kõik.

On rõõm tõdeda, et Eesti ja Šotimaa vahelised majanduskontaktid on viimastel aastatel muutunud üha elavamaks. Eelmise aasta veebruaris Tallinnas avatud Šoti Maja on firmadele suureks abiks majanduskoostöö edendamisel. Tänahommikusel kohtumisel Šoti äriringkondade esindajatega veendusin, et huvi on suur ja siiras ning kasutamata võimalusi on veel palju.

Mul on heameel, et Glasgow Ülikool koondab ka Balti teemast huvitatud teadlasi. Vastavasisuliste sümpoosiumide korraldamine on tänuväärt ning siinkohal tahaksin avaldada tunnustust dr Smithile ja professor Hidenile, kes oma pühendumusega on heaks eeskujuks olnud.

Eestlastel on tavaks öelda, et oma silm on kuningas. Kaunid paigad ja ilus loodus nii Eestimaal kui Šotimaal pakuvad häid võimalusi ka turismialasteks ühisteks ettevõtmiseks. Veendusin selles siin tänasel päeval ringsõitu tehes.

Usun, et meid liidab meie ühisosa ja rikastavad meie eripärad. Võimalusi Eesti ja Šotimaa koostöö edendamiseks on palju.

Tänan Teid ja soovin edu!