Eesti võimalus rahvana edasi kesta peitub Rüütli sõnul hariduse kvaliteedis ja võrdsete võimaluste tagamises hariduse omandamiseks. "Eesti vajab ainult väga häid koole, kus on väga head õpetajad ja mille lõpetajad suudavad ning tahavad edasi õppida," lausus Rüütel. "Sellepärast ongi meil kõigil hea meel teie kooli üle. Häid koole on tarvis üle kogu Eesti, mitte ainult suurtesse linnadesse."

President ütles, et tuleb luua võrdsed võimalused nii linnale kui maale, sest Eesti peab arenema tervikuna. "Meie rahvas on väike ja me ei saa endale lubada, et ükski noor inimene jääb ilma korralikust haridusest," lisas Rüütel.

Rüütel nentis, et kahjuks on sageli nii, et pärast haridustee lõppemist võetakse kodutee ette vaid vanemate vaatamiseks või siis kooli- ja klassikokkutulekuteks. "Mõistagi ei ole see kooli teha, kas suurem osa selle õpilastest jätkavad kodukohas elu edendamist või mitte," ütles Rüütel. "See on kogu riigi regionaalpoliitika küsimus, küsimus sellest, kas inimestel jätkub tööd ja motivatsiooni elamiseks oma kodukülas, vallas või maakonnas ka seejärel, kui kõrged koolid selja taha jäetud ja kutsed kätte õpitud."

Selleks et noored ei lahkuks oma kodukohast, peab Rüütli sõnul soodustama kohalikku ettevõtlust. Samuti peavad ühendusteed keskustega olema sedavõrd kindlad, et ka Eesti kõige kaugemas kandis elav pere ei tunneks end suurest maailmast ära lõigatuna.

"Tunnistagem, et meie rikkus ei ole mitte põlevkivi ega fosforiit, vaid vaimne pagas, mille saame oma vanematelt ja koolist," ütles Rüütel. "Täna, siin Vilustes koos teiega kooli avades, on hea meel tõdeda, et üks seeme meie ühisest rikkusest leiab uue koolimaja näol viljaka pinnase."

Koolimaja peab Rüütli sõnul olema piirkonna elu keskuseks, kuhu ka õhtul on alati võimalik tulla, kus töötavad huvialaringid ja tehakse sporti.