Eel­mi­sel nä­da­lal leid­sid Bal­ti­maa­de see­ne- ja samb­li­ku­tead­las­te kok­ku­tu­le­ku raa­mes üle ko­gu Eu­roo­pa Saa­re­maad külas­ta­nud as­ja­tund­jad Odalät­si maas­ti­ku­kait­sea­lalt Ees­tis se­ni avas­ta­ma­ta ol­nud pi­si­samb­li­ku­lii­gi.

Uue lii­gi avas­ta­mi­se­ga sai hak­ka­ma lee­du­lan­nast samb­li­ku­tead­la­ne Jur­ga Mo­tie­ju­nai­te. Riik­li­ku loo­dus­kait­se­kes­ku­se Saa­re re­gioo­ni sei­re- ja tea­dus-töö spet­sia­list Maar­ja Nõmme kir­jel­du­se ko­ha­selt oli ühelt kuu­seok­salt lei­tud pi­si­samb­li­ku­lii­gi näol te­gu hal­li­ka kir­me­ga, mil­lel olid he­le­roo­sa­kad või beeÏikad vil­ja­ke­had. “Täp­ne liik tu­leb veel mää­ra­ta, kuid te­gu on lii­gi­ga samb­li­ke Fell­ha­ne­ra pe­re­kon­nast,” rää­kis Nõmm, kel­le sõnul ee­ti­keel­set vas­tet sel­le­le la­di­na­keel­se­le pe­re­kon­na­ni­me­le po­le.

Luubist jääb väheks

Ku­na pi­si­samb­li­ku­lii­ke po­le ena­mas­ti võima­lik sil­ma või suu­ren­dusk­laa­si abil mää­ra­ta, rän­das ka uus liik ühes leid­ja­ga Lee­tu. “Lii­ki on võima­lik täp­selt mää­ra­ta vaid la­bo­ris mik­ros­koo­bi all samb­li­ku mik­rost­ruk­tuu­re mõõtes,” tä­hen­das Nõmm.

Nõmme sõnul vaa­tas seit­sekümmend tead­last koostöös loo­dus­kait­se­kes­ku­se­ga üle nii Odalät­si, Viie­ris­ti kui ka Kau­ga­to­ma-Lõo loo­dus­kait­sea­la. “Ku­na ka tei­sed võtsid en­da­ga ko­gu­tud ma­ter­ja­le kaa­sa, po­le su­gu­gi vä­lis­ta­tud, et ta­gantjä­re­le võib mää­ra­mi­se käi­gus veel mõni uus liik väl­ja tul­la,” ütles ta.

As­ja­tund­ja­te and­me­tel lei­dub Ees­ti loo­du­ses üle 1100 samb­li­ku­lii­gi. Kol­man­di­ku pu­hul on te­gu suur­samb­li­ke­ga, ülejää­nud on ena­mas­ti pi­si­samb­li­ku­lii­gid. Pi­si­samb­lik­ke kut­su­vad meie tead­la­sed ka koo­rik­samb­li­keks, sest need kas­va­vad si­le­da või kro­be­li­se koo­ri­ku­na maa­pin­nal, ki­vi­del või puu­del.